Det visste du (kanske) inte om blomkål

Blomkål är en riktig sommargrönsak – fräsch och krispig. Få tips på hur du lagar den och lär dig mer om den här spännande grönsaken.

Blomkål hör sommaren till och nu startar säsongen med de krispiga, grova vitaminbomberna, som äntligen är på väg tillbaka in i vårt vardagskök efter att ha varit utdömd under en period.

5 snabba om blomkål

  • Blomkål är en slags kål i samma familj som broccoli, brysselkål och grönkål.
  • Den kändaste blomkålssorten är vit, men det finns även lila och orange blomkål.
  • Romanesco, en vacker, grön blomkål med spiralformade buketter, har utvecklats som en hybrid mellan broccoli och blomkål.
  • Blomkål förvaras bäst i kylskåpet i en plastpåse och kan hålla sig upp till en månad.
  • Blomkål är en grov grönsak med hela 2,2 gram kostfiber per 100 gram.

Visste du att…
Du kan dämpa blomkålens karaktäristiska doft genom att lägga ner ett lagerblad i vattnet när du kokar den.

Tips på tillagning

  • Blomkål får gärna ha lite tuggmotstånd, så ät den rå eller koka den i 5 minuter i lättsaltat vatten.
  • Använd blomkål som mos i stället för potatis – smaka av med crème fraîche, salt och peppar.
  • Blomkål smakar fantastiskt tillsammans med rostade mandlar och en vinägrett.
  • Blomkålsbuketter är goda som dippgrönsaker tillsammans med morots- och gurkstavar.
Nettobladet