Det visste du (kanske) inte om havtorn

Bären från den strandväxande busken havtorn har blivit mycket populära och är en del av det nya nordiska köket. De är fulla av c-vitamin och smakar friskt och syrligt. Buskarna växer vilda i naturen, men du kan köpa bären både färska och frysta. 

10 snabba om havtorn – Nordens citron

  • Havtorn innehåller 400 mg c-vitamin per 100 g, vilket är avsevärt mycket mer än t.ex. apelsiner.
  • Havtornens bär är mogna i september och oktober.
  • Havtorn är svåra att plocka, så klipp av grenen och frys ner, så är de lättare att hantera sen.
  • På vintern är havtorn en viktig födokälla för fåglar – så om du plockar bär, lämna alltid kvar lite till fåglarna.
  • Havtorn är mycket syrliga och därför äter man dem alltid tillsammans med annan mat.
  • Havtorn passar perfekt i marmelader, smoothies, glass, chutney och såser där den ger en frisk, citronliknande smak.
  • Havtorn växer i kustnära områden och tål näringsfattig och salt jord.
  • Plantan har varit känd i de nordiska länderna i flera tusen år.
  • Havtorn används för att hålla sandjord på plats, för buskarna har mycket stora rotsystem.
  • I Kanada planterar man havtorn som vindskydd längs stora vägar för att skydda växterna längre in i rabatten från saltstänk från vägarna på vintern.
Nettobladet