Det visste du (kanske) inte om lakrits

Lakrits har använts som medicin i mer än 4000 år. Kineserna menade bl.a. att lakrits kan återställa ungdomens kraft hos äldre män. Lakrits i godis så som vi äter den i dag utvecklades först på 1800-talet. Läs mer om lakrits här.

Vad är lakrits

Lakrits kommer från saften i rötterna på plantan Glycyrrhiza glabra som växer i medelhavsländerna och mellanöstern. Det är roten vi använder för att göra lakrits. När man gör lakrits kokar man de torkade rötterna för att utvinna lakritssmaken och de eteriska oljorna och sen kokar man massan till en klistrig, svart massa som kallas rålakrits. 

Lakrits som medicin

Lakrits har använts som medicin i mer än 4000 år. Kineserna menade att lakrits kunde återställa ungdomens kraft och de gamla egyptierna använde lakrits som milt laxeringsmedel och som hjälp för lever, bukspottkörtel och mot hosta. Lakrits innehåller flavonoiden glycosid liquiritin som är hostdämpande, slemlösande och antiinflammatorisk, och de gamla grekerna använde lakrits som hostmedicin. Lakrits anses även ha en positiv effekt på magsår, men tyvärr kan för mycket lakrits höja blodtycket, så här måste man vara försiktig.

Lakrits som godis

På 1800-talet började man i Italien, Frankrike, Tyskland och England att utveckla lakrits som njutningsmedel.

Vi skiljer ofta mellan hård och mjuk lakrits när vi tittar på lakritsgodis, men gemensamt för de båda lakritstyperna är att de görs på rålakrits. Den hårda lakritsen innehåller gummi arabicum som är ett naturligt gummiämne, socker, glukos, rålakrits samt smakämnen som anis eller salmiak.

Lakritsmassan stöps i formar, exempelvis till pastiller. Den mjuka lakritsen görs vanligen av vetemjöl, sirap, socker, rålakrits och så naturligtvis smakämnen och den används t.ex. i lakritsremmar och lakritskonfekt.

Lakrits är det nya svarta

De senaste åren har lakrits blivit "det nya svarta" som ingrediens i förrätter, huvudrätter och desserter. Lakrits används på samma sätt som salt eller andra kryddor där det gäller att krydda lite, men väl. Lakrits har en skarp smak som passar bra till det söta.

Du kan testa att tillsätta lakrits i form av pulver eller sirap i bröd, kakor och glass, men kom ihåg att dosera försiktigt. Testa också att tillsätta lakrits i tunga, söta gryträtter – det ger en helt ny smakupplevelse.

Nettobladet