En Gin & Tonic, please

Från holländskt läkemedel till engelsk överklassdrink i kolonierna. Vi ger den gamla goda G&T:n en twist, ser på dess historia och ger dig recept på en klassisk gin & tonic både med och utan alkohol, samt en sommarvariant med jordgubbar. Den 9:e april är det internationella gin & tonic-dagen.

KLASSISK GIN & TONIC

Gin & tonic är en av de klassiska drinkarna och dricks gärna av både män och kvinnor. I perioder är den modern och i andra inte, men det blir aldrig fel när man beställer en G&T. En klassisk gin & tonic (ofta bara kallad gin-tonic) kan blandas med olika proportioner. De vanligaste proportionerna mellan gin och tonic är 1:1, 1:2, 1:3 och 2:3. Den serveras ofta med en limeklyfta, men i England serveras den lika ofta med citron.

Längre ner hittar du en video där Johan "Matgeek" Hedberg blandar ihop en riktigt schysst gin & tonic i klassisk tappning.

VIRGIN GIN & TONIC

Inte alla vill dricka alkohol, så för att återskapa den viktiga smaken av gin, utan att använda det, måste man använda enbär. Här får du ett enkelt recept som är lätt att göra, även om det kräver lite förberedelse.

  • ½ dl strösocker
  • 1 msk enbär, grovt hackade, t.ex. i en kaffekvarn
  • ¼ del vatten
  • ¼ dl färsk limejuice
  • ½ del tonic

Värm upp enbär, vatten och socker i en kastrull och låt sjuda. Låt sirapen svalna och dra i ca 4 timmar och sila därefter bort enbären. Skaka limejuice och enbärssirap i en shaker och häll blandningen över is i ett glas. Toppa med tonic efter smak och dekorera med en lime- eller citronskiva.

SOMRIG GIN & TONIC MED JORDGUBBAR

För dig som vill sätta en liten somrig twist på din GT kommer här ett härligt recept med jordgubbar och basilika. Sött och friskt till varma och soliga dagar i trädgården eller på balkongen.

  • 3- 4 söta jordgubbar
  • 4 blad färsk basilika
  • 3 cl gin
  • 10 cl tonic

Hacka jordgubbarna i bitar och blanda dem med hackad basilika och gin. Låt blandningen stå och dra ca 10 minuter. Fyll ett glas med isbitar och häll på jordgubbsgin och tonic. Blanda och pressa över lite lime.

Gin ursprungligen medicin mot njursmärtor

Gin är sprit destillerad av korn och smaksätts med extrakt från olika växter, huvudsakligen enbär. Gin är uppkallat efter det franska ordet för enbär, genièvre, men kommer ursprungligen från Nederländerna där den uppfanns av en läkare på 1600-talet som ett medel mot njursmärta. Gin blev snabbt var mans dryck. Den var enkel att producera och 1743 drack alla Londonbor i genomsnitt 1 liter gin i veckan. De engelska soldaterna stationerade i Indien hade en fast gin-ranson.

Tonic mot malaria

G&T är en del av den engelska överklassen i Indien, som klädd i ljusa linnekostymer njuter av ett glas på klubben på eftermiddagen. Ett angenämt sätt att få i sig kinin i kampen mot malaria.

Kininets positiva effekt mot malaria upptäcktes på 1820-talet. Kinin utvinns av bark från cinchona-träd och smakar mycket bittert. De engelska soldaterna och officerarna tillsatte därför socker, soda, lime och gin för att skölja ned medicinen. Snart utvecklades tonic som fick sin bittra smak och malariabekämpande effekt från kinin.
Idag är tonic något sötare och innehåller inte lika mycket kinin som under kolonialtiden. Det kan inte längre användas som skydd mot malaria.

Nettobladet