Ett vegetariskt julbord

För många betyder ett gott julbord varm leverpastej, köttbullar och currysill. Drömmer du om ett lite grönare julbord får du här massor av tips och tricks för att göra kött- och mjölkfria versioner av de gamla klassikerna. Här får du inspiration till julbord utan kött, smör och grädde.

 

Leverpastej med bacon = växtbaserad pastej med stekt svamp

Byt ut leverpastejen mot en krämig växtbaserad pastej som t.ex. har blandats med svamp, soltorkade tomater och bönor. Servera tillsammans med stekt svamp.

Köttbullar = göttbullar

Köttbullarna behöver inte alltid göras av fläskkött. Servera istället en skål full med goda göttbullar med god smak från dina favoritgrönsaker. Du kan göra färsen själv eller fuska lite med en växtbaserad färs eller färdiga göttbullar.

Skinka = stek av nötter

Skinkan är kanske en av de svårare jultraditionerna att bryta med, men ett bra alternativ kan vara att servera en stek gjord av härliga nötter istället. Den görs av bl.a. selleri, purjolök och champinjoner och smakar fantastiskt till klassiska jultillbehör som kokt potatis och brun sås.

 Currysill = auberginesill

Låt sillen stanna kvar i havet och skär istället en aubergine i bitar så att du får små filéer. Marinera dem i din favoritmarinad.

 Fiskfilé = Panerad palsternacka

En smörstekt fiskfilé ger en dansk touch på julbordet, men testa istället att panera en skiva palsternacka och stek den i olja istället.

 

Ris à la malta = Ris à la malta gjord med ris- och kokosmjölk

Inget julbord utan ris à la malta och du kan absolut göra en god variant även utan mjölkprodukter. Rismjölk till risgrynsgröten och kokosgrädde är vägen att gå.

 Tips!

Byt ut mjölken i julbordsmaten mot ris-, havre- eller mandelmjölk om du har gäster som du vill ta särskild hänsyn till.

 

Chokladbollar = dadelbollar

Härliga chokladbollar rullade i kokos är en självklar del av julen för många. Som tur är kan du göra en smörfri variant som smakar minst lika gott. Byt ut smör och socker mot dadlar och kokosolja. Voilà!

 

Vi önskar riktigt gott julbord!

Nettobladet