Få dina påskliljor att stå länge

Vackra gula påskliljor lyser upp den stundande våren och är en del av påsken. Om du sköter dem rätt kan en bukett vara länge. Ställ dem inte i en vas tillsammans med andra blommor och låt dem stå långt från fruktskålen. Här tipsar vi om hur du får dina påskliljor att stå länge.

Påskliljor i dvala

Så snart ljuset återkommer och påsken närmar sig dyker det upp buketter med påskliljor i affärerna. Oansenliga små påskliljeknoppar, sammanbuntade i lådor. De står inte ens i vatten, för de är i dvala och väntar bara på att sättas i vatten och få värme.

Vackra påskliljor i vas

  • Skär av den torra biten på stjälken snett med hjälp av en vass kniv. Använd inte sax då den lätt klämmer ihop stjälken.
  • Ställ påskliljorna i kallt vatten, då växer de lite långsammare och blir inte rangliga.
  • Ta bort blad som faller ner i vattnet och byt ut vattnet då och då så att det alltid är fräscht.
  • Ställ inte ner andra blommor i samma vas som påskliljorna. Påskliljor utsöndrar ett giftigt ämne i vattnet som dödar andra blommor.
  • Ställ vasen med liljor långt bort från fruktskålen. När frukt mognar utsöndrar de etylen som kan förkorta liljornas livslängd.
Arrangera dina påskliljor i en bukett och bind ett fint band om dem innan du ställer dem i vasen

Vackra och giftiga

Påskliljor tillhör släktet Narcissus. Hela plantan är giftig, särskilt för hundar och katter som kan bli dåliga i magen, kräkas och bli slöa om de äter av plantan eller löken. Den giftigaste delen är löken som man absolut inte ska förväxla med en matlök. Saften från påskliljor kan irritera huden.

Varför Narcissus

Namnet Narcissus kommer från den grekiska mytologin där Narcissus. Narcissus var en vacker och självupptagen ung man som blev så förälskad i sin egen spegelbild att han inte gjorde något annat än att betrakta sig själv i vattnet. Till sist segnade han ner och där han dog växte det upp en vacker blomma som står med böjt huvud och speglar sig i vattnet.

Nettobladet