Få ett säkert hem

Det är förfärligt att komma hem till ett hem som har rotats igenom under semestern och upptäcka att tjuvar har stulit familjens värdesaker. Se till att säkra ditt hem så att du håller tjuvarna borta.

Visa att ditt hem är säkert

Det allra viktigaste är att visa att ditt hem är säkrat så att du skrämmer bort tjuvarna. Om det verkar vara ett besvärligt och riskabelt ställe att bryta sig in på låter tjuven kanske bli att försöka. Du kan exempelvis sätta larmklistermärken på dörrar och fönster och stora hänglås på skjul eller garage.

Säkra fönstren

Om du inte bor på femte våningen är det en bra idé att även säkra fönstren i ditt hem. Sätt fönsterlås på sårbara fönster som sitter i blinda vinklar från vägen eller på baksidan av huset och som tjuvar kan komma åt utan att upptäckas. Men sätt inte lås på alla dina fönster – du måste fortfarande ha några fönster som du lätt kan öppna och använda som flyktväg om det skulle brinna.

Tänd lampor

Ett totalt mörklagt hem lockar till sig tjuvar, så se till att ha lampor med timer både inne och ute när du inte är hemma. Du kan också koppla utebelysningen till en sensor så att den tänds när någon rör sig i sensorns område. Det gör det svårt för tjuvarna att gömma sig och kan varna grannarna.

Kom ihåg att säkra terrassdörren

Har du en terrassdörr på husets baksida som tjuven kan komma åt utan att bli upptäckt är det bra att göra den extra säker. Du kan t.ex. sätta en dörrkedja på den och lägga en säkerhetsmatta under den vanliga dörrmattan så att det aktiveras ett larm om någon trampar på den.

Lås in dina värdesaker

Skulle oturen vara framme och tjuven ändå lyckas ta sig in i ditt hem gäller det att göra det så svårt som möjligt för den klåfingriga, ovälkomna gästen. Ha ett litet kassaskåp där du låser in dyra smycken, kontanter och andra värdepapper.

Tips!

Det är en bra idé att gå ihop med grannarna. Berätta för varandra när ni är borta på semester så att ni kan hålla koll på varandras bostäder och eventuellt tömma brevlådan och skotta snö, så att huset inte ser övergivet ut.

Nettobladet