Få koll på ägg

Vi älskar ägg. Förutom att de smakar bra kan de användas till många olika saker, allt från jäsmedel till att klara soppor. Vi tittar närmare på ägget och ger dig tips och tricks.

Svenskarna älskar ägg

Vi älskar ägg i Sverige. I genomsnitt äter vi hela 207 ägg om året, vilket är lite mer än genomsnittet i Europa. Och det är inte så konstigt, för ägg har många goda egenskaper - särskilt i matlagning.

Visste du att 57 procent av svenskarna föredrar sitt ägg kokt?

Vitt eller brunt? I kylskåp eller rumstemperatur?

Om du står vid kyldisken och funderar på om det är någon skillnad mellan vita och bruna ägg så är svaret enkelt:  nej, det är ingen skillnad. Bruna ägg läggs vanligen av bruna höns, medan vita ägg kommer från vita höns.

Ägg håller sig längre om de förvaras svalt, mellan 5 och 12 grader. Du bör inte tvätta dina ägg, för då riskerar du att bakterier tränger in genom skalet. Om äggen är lite smutsiga ska du torka av dem med en bit hushållspapper och förvara dem i en kartong där de inte kommer i kontakt med andra matvaror.

Visste du att ju äldre hönan är, desto större ägg lägger den?

Ett ägg – många möjligheter

Ägg som bindemedel
När man värmer upp ägg binder det vätska. Resultatet blir att rätten styvnar. Ett ägg kan binda upp till en halv deciliter vätska, eller lika mycket som sin egen volym. Man använder äggets förmåga att binda olika ingredienser i bland annat pannkakor och färsrätter.

Ägg som jäsmedel
Det är särskilt äggvitan som är bra på att binda luft när den vispas. Det används bl.a. i fromager och maränger. Äggvitans volym ökas sex till åtta gånger när den vispas.

Ägg som redning
Ägg har också förtjockande och stabiliserande egenskaper. Det använder man bl.a. i kräm, pudding, glass och andra desserter. En äggula ger lika mycket förtjockning och stabilitet som fem gram mjöl eller ett blad gelatin. En redning med äggula kallas även legering. 

Ägg som emulgeringsmedel
En äggula kan binda sju till åtta gånger sin egen vikt med olja när man gör majonnäs.

Äggvitor som klarningsmedel
Äggvitor kan klara vätskor. Det beror på att proteinerna koagulerar när vitan värms upp, vispas och lägger sig runt vätskans orenheter som sedan kan silas bort. Det använder man bl.a. vid framställning av saft, soppa och vin.

5 goda äggråd

  1. Förvara råa ägg separat från andra livsmedel.
  2. Tillaga mat med ägg så kort tid före servering som möjligt.
  3. Ställ in mat med ägg i kylskåpet direkt efter tillagning om den inte ska serveras direkt.
  4. Titta på det knäckta ägget – vitan ska vara seg och tjockflytande och gulan hel.
  5. Om du lagar kalla och ljumma rätter där temperaturen inte överstiger 75 grader kan du använda pastöriserade ägg om du är orolig för salmonella.
Nettobladet