Få koll på äpplen

Mums! Det finns inget som går upp mot att sätta tänderna i ett krispigt och saftigt äpple. Men hyllorna dignar av olika äppelsorter, så vilken ska man välja? Vi berättar om de populäraste äppelsorterna och visar när och hur du bäst använder den härliga, runda frukten.

Ingrid Marie

Det uppfriskande, sötsyrliga äpplet är en av de mest odlade äppelsorterna här hemma och många förknippar smaken med höst. Äpplet är medelstort, runt och färgen mörkröd över nästan hela frukten. Det kan plockas i oktober och passar bra både att äta direkt och att ha i matlagning.

Ligger det ett stött äpple med bruna fläckar i fruktskålen? Släng det inte. Efter en tur i saftpressen smakar det alldeles utmärkt i grytor eller bulldegar.

Belle de Boskoop

Belle de Boskoop kommer från Holland, men odlas mycket i Norden. Äpplena är mogna att plockas i början av oktober och kan förvaras länge. Det är ett mattgrönt äpple med röd täckfärg som med sin mycket syrliga smak är perfekt att använda i matlagning, äppelcidervinäger och cider.

Pink lady

De vackra pink lady-äpplena är populära bland många, särskilt hos små munnar, tack vare sitt saftiga, söta fruktkött som har ett stråk av vanilj i smaken. Det kommer från Australien och är en naturlig korsning mellan Golden Delicious och Lady Williams. Pink Lady kräver mycket värme, så det går inte att odla sorten i Skandinavien. Det är ett perfekt äpple att äta som det är, ha i sallader, bakverk och matlagning.

Elstar

Elstar är ett stort rödgult äpple med fin, sötsyrlig smak. Det plockas i slutet av september och kan hålla till efter jul. Det är ett av de bästa ätäpplena, men passar även bra i matlagning.

Cox Orange

De små, runda, rödgula äpplena är halvtorra och söta. De kommer från England, men odlas i hela Norden, och ska plockas i mitten av september. Cox Orange är gott att äta som det är, men passar även bra i bakverk, efterrätter och sallader eftersom det håller formen bra.

Golden Delicious

Golden Delicious är en av favoriterna i fruktskålen. Det gröngula äpplet är saftigt, har en god sötma och svag syrlighet. Det är en sort som mognar sent och kan plockas i slutet av oktober. Ett idealiskt ätäpple som har mycket lång hållbarhet.

Äpplen är sprängfyllda med bra näringsämnen. Ett äpple innehåller ca 2,2 gram kostfiber och ca 11 mg C-vitamin per 100 gram!

Så förvarar du dina äpplen

Förvara dina äpplen i kylskåpet så håller de bäst. Äpplen avger mycket eten, en gas som snabbar på mogningsprocessen. Undvik därför att lägga dem tillsammans med etenkänsliga frukter och grönsaker som gurkor och päron eftersom äpplena kommer att göra dem mjuka och övermogna.

Nettobladet