Få koll på kål

Om du tror att kål bara är stora kålhuvuden som står och kokar i en gryta i timmar medan pruttlukten sprider sig får du tänka om. Kål är krispiga, grova grönsaker som ger din mat extra smak och färg. Här får du en översikt över de sju vanligaste kåltyperna.

Vitkål

Vitkål är krispig och mild i smaken när den är rå och perfekt att ha med i sig i lunchlådan. Du kan ha den i sallader och stuvningar eller använda bladen för att rulla in kött eller grönsaker som kåldolmar.

Kål hör till de grova grönsaker som Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter mer av.

Rödkål

Rödkål passar bra vid fler tillfällen än bara till jul. Använd den exempelvis rå i sallader tillsammans med apelsin, dadlar och valnötter.

Tips! Du kan byta ut rödkål mot vitkål och tvärt om.

Spetskål

Om du inte är så förtjust i kålsmaken kan du testa spetskål som har en mildare och lättare smak än andra kålsorter. Spetskål är en ung kålsort som har utvecklats från vitkål. Använd den som sallad eller skär den i halvor eller klyftor och ångkoka eller gratinera den med ost i ugnen – det tycker även den mest kålskeptiska tonåringen om.

Har du en juicemaskin kan du testa att göra juice av kål tillsammans med apelsin eller äpple. Det smakar fantastiskt och inte det minsta… kål.

Blomkål

Vi säger nej tack till överkokt blomkål. Blomkål smakar bäst om den fortfarande har tuggmotstånd, oavsett om den är ångkokt, ugnsbakad eller grillad. Det är väldigt populärt med blomkålsris och du kan även använda det som pizzabotten istället för en degbotten. Du kan också använda blomkålsris i sallader.

Så här gör du blomkålsris: Finriv blomkålen så att det liknar ris. Blanda med kryddörter och värm snabbt på ett stekjärn med smör och stekt lök; det ska inte få färg.

Kål smakar fantastiskt om du blancherar den lätt, så att den fortfarande är lite krispig, eller serverar den rå i sallader tillsammans med äpple. Och när det blir mörkt och kallt är klassiska rätter som stuvad vitkål och långkål inte att förakta.

Grönkål

Grönkål har gjort ett återtåg i de svenska köken och förutom att vara en bra källa till kalcium och C-vitamin så smakar den fantastiskt. Använd grönkål som sallad, i stuvningar eller lasagne eller gör grönkålschips och servera som snack.

Så här gör du grönkålschips: Ta bort stjälken från grönkålsbladen och riv bladen i lite mindre bitar. Vänd bladen i olivolja, krydda med salt och peppar och ugnsbaka dem i 200 grader i ca 15 minuter. Håll koll så att de inte blir svarta.

Broccoli

Broccoli kallas även för sparriskål eftersom smaken påminner om grön sparris. Broccoli smakar bäst om den har kokats kort i saltat vatten. Servera den tillsammans med torkad frukt, exempelvis russin, tranbär eller torkade aprikoser. Sötman från frukten passar bra tillsammans med broccolins lite beska smak.

Tips! Testa att göra en smoothie med broccoli, valnötter, äpple och kiwi – det smakar fräscht och gott.

Savoykål

Savoykål kan användas på många sätt. Med sina mörkgröna, mjuka blad passar den bra i många olika rätter. Använd den som sallad tillsammans med mangobitar och rostade mandlar eller strimla den och vänd snabbt på ett stekjärn innan du blandar den med ris eller pasta. Savoykål används ofta till kåldolmar eftersom den har mjuka blad.

Nettobladet