Få koll på lamm

Lammracks, -rostbiff eller -lår; det finns många olika styckningsdetaljer från lamm. Vissa bitar passar bra att grilla, andra att laga långsamt i ugnen och ytterligare andra ska stekas. Vi guidar dig till de mest populära styckningsdetaljerna.

Lammracks

Det är inte ofta det finns lammracks i kyldisken, så slå till när det gör det. Lammracks kommer från den bästa delen av lammets kotlettrad och är mycket mört. Laga lammracks i ugnen tills de är rosa.

Tips: Fruset lammkött blir bäst om du låter det tina långsamt i kylskåpet.

Lammlår

Lammlår passar bra att laga långsamt och länge i ugnen. Lammlåret kommer från lammets bakben och kan vara med eller utan ben. Lammlår består av flera olika muskler och därför har det även en del senor. Låret blir bäst om du lagar det tills det är rosa, annars finns det risk att det blir torrt. När du lagar det bör ugnen stå på ca 100 grader 2½–3 timmar.

Tips: Till lamm passar kryddblandningen vitlök, citron och timjan bra.

Lammkotletter

Lammkotletter kommer från lammets sadel, d.v.s. den bakre delen av ryggen. Ofta sitter det revben på kotletten. Du lagar dem snabbt och bra i stekjärn tills de är rosa.

Rostbiff

Rostbiffen kommer från lammets övre baklår och är fetare än de flesta andra styckningsdetaljer från lamm. Därför passar rostbiff bra att laga i ugn och på grill. Eftersom köttet är fetare och smaken intensivare tål det ordentligt kryddade tillbehör.

Innerfilé

Innerfilén från lamm är liten och mycket mager. Stek den snabbt i stekjärn på hög värme så att den får en härlig stekyta utan att bli torr. Innerfilén har en mycket mild smak.

Lammedaljonger

Lammedaljonger skärs ofta ut av lammets ytterfilé som sitter på ryggen och är samma del som man även får lammracks och lammkotletter från, men nu utan ben. Lammedaljongerna får gärna vara rosa och du lagar dem i stekjärn.

När är köttet färdigt?

När du lagar kött beror tillagningstiden på ugnen. Använd en stektermometer och mät hur varmt köttet är i mitten. Följande grader gäller för lammkött:

  • Rosa: 62–65 grader
  • Lätt rosa: 65–68 grader
  • Genomstekt: 70–72 grader
Nettobladet