Få koll på meloner

På fruktavdelningen finns det många saftiga meloner som gör sommarens smaskiga grillrecept och söta desserter ännu godare. Få en översikt över de populäraste sorterna och idéer för hur du använder dem på bästa sätt.

Vattenmelon

Vattenmelon är en av de mest kända exotiska frukterna med sitt fräscha, röda fruktkött och grönstrimmiga skal. Vattenmelon har en söt, fräsch smak och en mycket luftig konsistens som passar bra i sommarens sallader, desserter och till grillat. Eller varför inte skära den i mindre bitar och frysa in som fräsch glass eller istärningar till drinkar. 

Cantaloupmelon

Du känner igen cantaloupmelonen på att den är helt rund, den ljusgröna färgen och skalets gröna strimmor. Den har den kraftigaste smaken av alla melonsorter och är mycket saftig. Därför passar cantaloupmelon extra bra i fruktsallader, glassrecept, eller för att bryta av smakerna på ett grillspett.

Visste du att…
En god, mogen melon ska vara lite mjuk i skalet och dofta melon vid stjälkfästet.

Galiamelon

Den söta galiamelonen är rik på kalcium och A-vitamin. Dess skal är gulaktigt och krackelerat och formen oval. Med sin milda, lätta smak passar galiamelonen bra till salt mat – prova att göra en gazpacho (kall tomatsoppa) med galia eller njut den tillsammans med fet fisk eller grillade kammusslor.

Honungsmelon

Honungsmelonen har den mildaste smaken i melonsläktet och är lätt att känna igen på den avlånga formen och intensivt gula, släta ytan. Honungsmelonen är ett fantastiskt komplement till salta nötter, ost och tapasrecept – pröva t.ex. att linda lite parmaskinka runt en bit honungsmelon.

Visste du att…
Melonen är en gurkväxt som består av ca 90 släkten och ca 700 arter.

Grodskinnsmelon

Grodskinnsmelonen, även Piel De Sapo-melon, liknar en omogen honungsmelon i formen, men dess små gröna prickar gör att skalet nästan blir grönt. Det saftiga fruktköttet är ljust vitt eller ljusgrönt och smakar fantastiskt när frukten är kall. Smaken är kraftigare än den gula honungsmelonens, och ger en härligt söt och fräsch smak till vin och syrliga recept med citron eller bär. 

Nätmelon

Namnet nätmelon kommer från att själva melonen växer snabbare än skalet som brister och bildar ett nätaktigt mönster. Den runda, ljusgröna melonen har en milt söt smak och gör grillbiffar, fruktsallader och sommarens grillspett extra goda.

Nettobladet