Få koll på nektariner

Nektariner är en härlig del av sommaren. Den saftiga frukten som liknar en persika kan användas i många olika rätter – vi tipsar om hur du använder den och berättar varför den inte ska ligga i fruktskålen.

Så känner du igen nektariner

Man skulle kunna kalla nektarinen för persikans lillasyster. Du känner igen nektariner på att deras skal är slätt till skillnad mot persikor vars skal är ludet. Nektariner är fasta och saftiga i köttet och har ofta en fylligare och sötare smak än persikor och det är kanske därför de har blivit mer populära än persikor.

Förvara dem svalt

Nektariner är känsliga frukter; de tål varken stötar eller slag och blir snabbt övermogna. Därför är det en bra idé att för förvara dem rätt och inte köpa fler än du faktiskt använder.

Så länge håller nektariner:

  • I rumstemperatur – ca 2 dagar
  • I kyl – ca 7 dagar Lägg nektarinerna i kylskåpet i en försluten plastpåse så att kyla och luftfuktighet hålls på en så optimal nivå som möjligt.
  • I frys – ca 10 månader Ta ut kärnan innan du lägger dem i frysen. Om du skär frukterna i mindre bitar är de perfekta att använda i smoothies.

Tips! Låt den färska frukten bli rumstempererad innan du äter den – då smakar den bäst.

3 tips på goda rätter med nektariner

Nektariner passar bra i många olika sorters mat eftersom de har fast kött och därför är lätta att arbeta med.

Grillade nektariner: Skär nektarinen i mindre klyftor och grilla dem en minut på var sida. Använd bitarna i en härlig sallad eller som tillbehör till ost eller glass.

Nektarinmos: Har nektarinerna blivit mjuka kan du koka dem till mos och smaka av med honung, vanilj och kanske lite salvia eller rosmarin. Det smakar fantastiskt på havregrynsgröt, kvarg eller som tillbehör till vaniljglass.

Nektaringlasspinne: Mixa 3 mogna nektariner med en banan, häll ner i glassformar och lägg i frysen. En härligt läskande fruktglass som man alltid kan äta.

Nektariner är en mutation

Nektariner är med största sannolikhet muterade persikor, men vi vet inte om det är en av naturens nycker eller om det är människor som har odlat fram en blandning av kanske persikor och plommon. Vi vet inte när nektarinen uppstod, men den kommer från Kina och kom till Europa med karavaner och både de gamla grekerna och romarna var väldigt förtjusta i den.

Nettobladet