Få koll på öl

Oktober betyder att det är dags för ölfest, så varför inte fräscha upp dina ölkunskaper så att du kan säga annat än ”pilsner” och ”skål” under oktoberfesten med vännerna.

Det krävs fyra ingredienser

Grundreceptet för öl har fyra ingredienser, men varje ingrediens finns i många olika varianter som var och en påverkar ölens smak. Därför är öl inte bara öl.

  • Malt
  • Humle
  • Jäst
  • Vatten

De tre huvudtyperna av öl

Öl delas in i typer utifrån jäsningsprocessen. Det finns tre huvudtyper där de två vanligaste är underjäst och överjäst.

Underjäst öl

Underjäst öl är den populäraste ölsorten och har varit populär sedan 1800-talet. Det är öl som jäser långsamt under ett par veckor vid låg temperatur (0–10 grader). Jästen faller till botten i de stora bryggkaren och det är enkelt att filtrera från dem.  Pilsner och lager är underjästa ölsorter.

Överjäst öl

Överjäst öl jäser under tre till sex dagar vid 20–30 grader. Jäsningsprocessen är inte så enkel att styra och ölet jäser färdigt på fat eller flaska. Ale, porter, stout och india pale ale är exempel på överjäst ölsorter.

Spontan- och vildjäst öl

Detta är den ursprungliga ölen där man inte aktivt styr jäsningsprocessen. Jäsningen sker i öppna kar och styrs helt av de lokala förhållandena.

Fem öltyper att ha koll på

Öl delas ofta in i tolv olika typer. Vi har valt ut fem som är bra att ha koll på.

Pilsner
Pilsner är kungen av underjäst öl. Det är ursprungligen en ljus lagerölstyp från Pilsen i Tjeckien – därav namnet.

Wieneröl/classic
Wieneröl kallas även ”Classic” och ”oktoberfestöl” och är ett öl som är rävrött eller kopparfärgat.

India pale ale
IPA har fått en renässans och det är amerikanarna som har tagit upp bryggningen av engelsmännens india pale ale (IPA). Halten humle är extra högt i IPA och smaken bitter.  

Veteöl
Veteöl bryggs på vete, men inte bara. Vanligen är hälften malt vetemalt och den andra hälften kornmalt. Veteöl är överjäst öl och har en fruktig, mjuk och syrlig smak.

Münchener öl
Det är mörka lagersorter som har en sötare smak. Påskbrygd och julbrygd tillhör den här kategorin.

Så smakar du på öl

Ett öl ska smakas på på samma sätt som vin, men med en stor skillnad: du ska inte spotta ut ölet när du har smakat, utan svälja det.

  • Häll upp öl i glaset som du håller vinklat ca 20 grader. När ölskummet är ett par centimeter tjockt häller du upp resten av ölet längs kanten. Häll inte upp öl ända upp till brädden.
  • Titta på ölets färg och skum.
  • Snurra glaset så att ölets aromer och dofter frigörs.

Smaka – ta en klunk öl och smaka om du kan identifiera doften i ölets smak. Sötma smakar du längst fram på tungan och det bittra längst bak. Därför är det viktigt att du sväljer, annars känner du inte ölets hela smak.

Nettobladet