Få koll på rotfrukter

Rotfrukter är goda och hälsosamma och nu är de extra fräscha och krispiga. Vi tittar närmare på de härliga rötterna som passa perfekt i höstens och vinterns rätter.

Rödbeta

Rödbetor har en naturlig sötma. Du kan få rödbetor i många färger och det finns även sorter som är randiga. Bladen går att äta som sallad. Rödbetor är fulla av järn.

Baka dem i ugnen i aluminiumfolie som en bakpotatis, riv dem råa eller koka dem och servera kalla i skivor eller rivna i sallader.

Rotselleri

Koka, steg eller ugnsbaka din rotselleri. Den är en god bas i grytor och ger extra smak och fyllighet i potatismos. En bra rotselleri har ett slätt, brunt skal och vitt, fast kött.

Tips! Riv rotfrukterna fint och använd dem i färsbiffar och köttfärssåser – det ger god smak och är ett praktiskt sätt att få även den mest hårdnackade köttätare att få i sig hälsosamma, grova grönsaker.

Palsternacka och persiljerot

Palsternacka och persiljerot blandas ofta ihop. Du kan se skillnad på dem genom att titta på toppen. Palsternackans topp är böjd nedåt och persiljerotens topp är böjd uppåt. Palsternackan är lite sötare och mjukare i smaken, men prova båda. Skär dem gärna i stavar, vänd i olja och baka i ugnen som pommes frites.

Jordärtskocka

Jordärtskocka kallas även den fattiges potatis. Den är knotig och svår att få ren, men är väl värd mödan. Skär den i skivor och servera rå i sallader där den ger en spröd, krispigt nötig smak, eller koka dem och vispa med dem i potatismoset där de ger en pikant smak. Skalade jordärtskockor blir snabbt bruna, men om du häller lite citron i vattnet hjälper det. 

Därför är rotfrukter hälsosamma

Rotfrukter är bra eftersom de är fulla av vitaminer och kostfibrer vilket är anledningen till rekommendationen att äta frukt och grönt varje dag.

Kostfibrerna i rotfrukter är mättande och underlättar matsmältningen. Kostfibrer gör att näringsämnen och kalorier tas upp långsammare genom tarmväggen, så att kroppens blodsockernivå hålls stabil och du håller dig mätt längre, eftersom du får tillfört en jämnare ström energi.

Nettobladet