Få nytta av brödresterna

Har du rester efter söndagsfrukosten eller är brödkorgen ofta full av bröd du inte hinner eller orkar äta upp? Få 5 tips på hur du använder brödresterna.

Ströbröd

Om brödet har blivit lite tråkigt kan du använda det för att göra ströbröd. Du kan använda alla typer av bröd, även sorter med kärnor.

Gör så här: Ströbröd görs av helt torrt bröd. Om brödet inte är helt torrt kan du skära det i skivor och torka det i ugnen. Använd gärna eftervärme så sparar du energi. Brödet ska inte få färg. Finfördela brödet i en matberedare eller mixer och förvara i en sluten behållare.

Använd aldrig mögligt bröd – det ska slängas!

Krutonger

Krutonger är gott på sallader eller att strö över potatis- eller sparrissoppa. Du kan använda alla slags bröd, även rågbröd.

Gör så här: Skär brödet i mindre tärningar och stek på stekjärn, t.ex. i olivolja. Krydda med salt, peppar och dina favoritkryddor, t.ex. paprika, timjan, oregano eller liknande. Förvara krutongerna i kylskåpet.

Müsli

Müsli på yoghurten eller fruktsmoothien ger extra smak och lite tuggmotstånd.

Gör så här:  Bryt brödet i mindre bitar och stek det på stekjärn med lite neutral olja tillsammans med hackade mandlar och russin. Smaka av med kanel, vanilj och ev. lite honung. Förvara müslin i en sluten behållare i kylskåpet.

Danskt øllebrød

Øllebrød är en traditionell rätt i Danmark och har fått en renässans eftersom det är ett bra sätt att använda rågbrödsrester. Du kan äta øllebrød på morgonen, till lunch eller som kvällsmat.

Gör så här: Lägg rågbrödet i blöt i vatten eller den danska öltypen hvidtøl. Är brödet mycket torrt ska det ligga i vätska över natten, annars räcker det med några timmar. Mosa brödet med gaffel eller stavmixer. Värm långsamt brödmoset i en gryta där du har tillsatt lika mycket vatten som du har bröd. Späd med mer vatten om gröten blir för tjock. Smaka av med brun farin och servera øllebrødet med en matsked skyr eller grädde och strö över rostad mandel om det ska bli lite extra festligt.

Lägg dina rågbrödsrester i frysen så kan du spara ihop till en ordentlig omgång øllebrød.

Brödmuffins

Har du gammalt rostbröd eller franskbröd liggande kan du använda det för att göra några snabba brödmuffins med äggfyllning. De passar bra att servera till brunch.

Gör så här:  Skär av kanterna från brödskivorna. Rulla ut skivorna med en kavel, pensla med smör på båda sidorna och tryck ner dem i muffinsformar. (Här kräver det att du har fasta muffinsformar, eller så kan du använda koppar som tål att ställas in i ugnen som formar.)  Knäck ett ägg i varje form, krydda med salt, peppar och kanske ett par droppar tabasco och baka dina muffins i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills äggen är färdiga.

Nettobladet