Färska, fantastiska fikon

Färska fikon smakar fantastiskt, så se till att använda dem när det fortfarande är säsong. Vi ger dig fem tips på hur du kan laga intressanta rätter med de härliga frukterna.

Bakade fikon med ost

Skär ett kors i fikonen, men undvik att skära ner helt till botten. Lägg ner getost eller blåmögelost i fikonen och droppa över lite balsamico, salt och peppar. Baka fikonen i ugnen i 200 grader tills osten har smält.

Tips! Du kan uppgradera receptet genom att linda en bit bacon eller parmaskinka runt fikonen innan du sätter in dem i ugnen.

Fikonsäsongen är kort, så se till att njuta av dem medan de finns färska

Sallad med fikon, parmaskinka, färsk mozzarella och basilika

Om du ska fixa en snabb lunch som helst både ska smaka och se ut som om du har lagt mer än 10 minuter på den så kommer du långt med färska fikon.

Gör så här:

Gör en fräsch sallad med rucola, babyspenat, färska fikon i klyftor, parmaskinka, färsk mozzarella, färsk basilika och hasselnötter. Droppa över balsamico, salt och peppar, så har du en snabb och god sallad.

Bakade med honung till glassdessert

Du kan göra en snabb och god dessert genom att baka fikon i ugnen och servera med vaniljglass.

Gör så här:

Droppa lite honung på fikonen och baka dem sedan i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Låt dem svalna något och servera dem ljumma tillsammans med crème fraîche eller din favoritglass. Strö gärna över honungsrostade valnötter eller mandlar.

Du kan äta färska fikon både med och utan skal

Kokta till marmelad

De härliga frukterna kan även användas för att göra marmelad. Det tar inte lång tid att göra och smakar härligt tillsammans med ost eller på en bit bröd. Och som tur är går det att njuta av den även om fikonsäsongen är slut.

Gör så här

Koka upp socker, vatten och vanilj och tillsätt sedan fikon som du har skurit i mindre bitar. Låt marmeladen sjuda i 30 minuter och rör ofta. Tillsätt till sist citronsaft och häll upp marmeladen i glas och låt svalna.

Pizza med färska fikon, getost, timjan och honung

Pizza är mångas favoritmat och med färska fikon blir det en rätt som passar även när man har gäster.

Gör så här

Fördela getost och fikon skurna i skivor på en pizzabotten, strö över timjan och häll över olivolja. Baka i ugnen i 200 grader i 15 minuter tills osten bubblar och bottnen har blivit spröd. Droppa över flytande honung och servera med färsk rucola på toppen.

Tips! Du kan testa att byta ut getosten mot blåmögelost eller experimentera med flera olika typer av ost på pizzan.

Nettobladet