Fem kreativa idéer med barnen

Det är inte alltid lätt att räkna ut vad man ska göra tillsammans med barnen. Här får du fem roliga och kreativa idéer på aktiviteter som de garanterat kommer att tycka om.

1. Måla med såpbubblor

Penslar och färg är alltid kul, så varför inte testa att måla med såpbubblor? Du behöver bara några få saker som du säkert redan har stående.

Det här behöver du:

 • 0,5 dl diskmedel
 • 1 msk glycerin (finns bl.a. i färgbutiker)
 • 1 liter kallt vatten
 • Akrylfärg i olika färger
 • Sugrör
 • Papper

Gör så här:
Vispa ihop diskmedel, glycerin och vatten och häll ner blandningen och färg i olika koppar. Blås med sugröret så att det kommer upp stora, fina bubblor över koppens kant. Sätt en bit papper över bubblorna som spricker mot pappret och skapar vackra mönster.

 

Läs också:
Ha kul i köket med barnen!

2. Måla på stenar

En tur till stranden kan vara en riktig hit även på vinter – särskilt om ni gärna vill göra något kreativt med material från naturen. Ta på varma kläder och leta efter vackra musselskal och stenar. När ni kommer hem kan ni njuta av en kopp varm choklad samtidigt som ni förvandlar stenarna till små söta djur eller konstverk. Använd tuschpennor, målarfärg, färgglada piprensare, klisterögon eller vad du har hemma för att dekorera stenarna.

3. Gör egen modellera

Modellera är alltid en hit hos de små och de tycker garanterat att det är kul att göra egen lera. Det är riktigt lätt att göra själv – och så vet du också precis vad leran innehåller. Förvara leran i en lufttät behållare så kan ni använda den om och om igen.

Det här behöver du:

 • 2 dl salt
 • 5 dl mjöl
 • 2 msk citronsyra
 • 1 tsk olja
 • 5 dl vatten
 • Karamellfärg

Gör så här:
Häll ner allt utom karamellfärg i en gryta och koka det under omrörning i ca 3 minuter. Ta av grytan från spisen och låt massan svalna. När det går att arbeta med den kan du dela den i mindre bitar och knåda in karamellfärg.

Tips! Använd handskar när du knådar in färgen.

4. Släpp loss kreativiteten med pärlor

Med en stor burk pärlor i regnbågens alla färger är det upplagt för flera timmars pyssel och mys. Gör det lättare för ditt barn med pärlplattor i form av hjärtan, prinsessor eller drakar, eller släpp loss fantasin och gör egna fantasidjur, konstverk eller favoritfigurer som Pokémon, Minions eller Ninjago. Avsluta med att stryka plattorna och så har ni fina dekorationer som ni kan hänga upp i köket, på rummet eller slå in och ge till mor- och farföräldrar.

5. Droppa ljus till fina stearinplattor

Det är kul och mysigt att droppa ljus under mörka vintereftermiddagar. Det enda du behöver är små skålar med vatten, stearinljus i olika färger och eventuellt lite glitter. Börja med att tända ett värmeljus som barnen kan tända sina egna ljus från och sen är det bara att börja droppa. Håll ljuset vågrätt över skålen och skapa olika mönster. När ytan är helt fylld med stearin ska den svalna och sedan kan du försiktigt lossa plattan i kanten och ta upp den.

Tips! Häll ner glitter i vattnet innan ni börjar droppa så får stearinplattan en vacker, glittrande yta.

 

Nettobladet