Fem sätt att laga anka

Ska du laga din anka i ugn, lergryta eller stekpåse? Läs mer här och få reda på vilket tillagningssätt som passar dig bäst, så att middagen flyter på så smidigt som möjligt.

Förbereda ankan

Innan du kommer till själva tillagningen måste du förbereda ankan.

Gör så här:

Ta ut inkråmet, skär bort fettet vid stjärten och skölj ur ankan. Salta den på insidan och fyll den med dina favoriter, t.ex. sviskon, äpplen och apelsinklyftor. Stäng ankan med en köttnål, pensla den med smält smör och strö över generöst med salt. Nu är den redo!

Anka i ugn

Det klassiska sättet att tillaga anka på är i ugn. Häll 1,5 liter vatten i botten av en långpanna och lägg ankan med bröstet nedåt. Sätt in den i ugnen på 175–180 grader i en timme. Ta sedan ut pannan och vänd ankan. Sätt tillbaka den i ugnen och låt stå i ytterligare två timmar. Titta till den emellanåt. Du kan kontrollera om den är färdig genom att skära ett litet snitt vid ett av låren. Köttsaften som kommer ut ska vara klar – är den röd eller rosa behöver den lite mer tid i ugnen.

Anka i stekpåse

Att lägga ankan i en stekpåse är ett smart sätt att laga den på, du undviker en massa stänk i ugnen och ankan blir både saftig och god. Lägg försiktigt ankan i en stekpåse, stäng den och klipp några hål på toppen så att ångan kan komma ut. Lägg ankan på en långpanna och laga den först i 30 minuter i 200 grader. Sänk sedan värmen till 125 grader och låt ankan stå i ytterligare ca fyra timmar. När den är färdig tar du ut den ur stekpåsen och sätter den under grillen i 10 minuter för att skinnet ska bli knaprigt. Voilà, så är ankan klar!

Anka i lergryta

Har du en lergryta är det också ett bra sätt att laga anka. Fukta lergrytan ordentligt och lägg lite grönsaker i botten, t.ex. lök och stora bitar palsternacka. Lägg ankan ovanpå grönsakerna och sätt sedan på locket. Sätt in lergrytan i ugnen på 130 grader och låt steka i två timmar. Ta ut den och häll bort vätskan och sätt tillbaka den i ugnen i ytterligare två timmar. Titta till den en gång i halvtimmen tills det har gått ca 5,5 timmar totalt. Ta av locket, ställ om ugnen till grill och låt den stå ytterligare 10 minuter så att skinnet bli knaprigt.

Grillad anka

Så klart kan du grilla trots att det är vinter och kallt. Tänd din grill och fördela briketterna jämnt på dess sidor. Sätt en ugnsform mellan briketterna och häll i ordentligt med vatten. Sätt lock på grillen, öppna för lufttillförsel både i lock och botten och låt grillen bli riktigt varm i fem minuter. Lägg nu ankan på gallret och låt den få färg i 10 minuter innan du till hälften stänger lufttillförseln i locket. Grilla ankan under lock i ca 40 minuter per kilo. En vanlig trekilosanka behöver alltså ca två timmar. Ta av ankan från grillen och låt den vila i 10–15 minuter innan du skär upp den.

Anka i bitar

Det vanligaste är att laga ankan hel, men du kan också prova att stycka den så att du är säker på att få knapriga lår och saftiga bröstbitar. Skär av låren från ankan och lägg dem i ett fat med stora bitar äpplen, sviskon och citron. Stek i ugnen i 150 grader i ca 2 timmar. Skär sedan längs skrovet så att du får fram två fina ankbröst. Stek först bröstbitarna på stekjärn och sätt sedan in dem i ugnen i 10–15 minuter. Färdigt, och du har rosa ankbröst och knapriga lår.

Är din anka fryst ska du först låta den tina långsamt i kylskåpet under 2–3 dagar så att köttet förblir saftigt och smakrikt.

Nettobladet