Fikon & dadlar - 3 smarriga recept

Torkade fikon och dadlar är en del av julgodiset. Men fikon och dadlar kan användas på andra sätt än att ätas direkt från julfruktskålen. Här får du 3 smarriga recept med fikon och dadlar.

Söt torkad frukt i rustika sallader

Torkad frukt i rustika kålsallader smakar riktigt gott och om det inte redan är en del av din matlagningsrepertoar under vintern bör det bli det nu.

Rödkålssallad med fikon

  • ¼ rödkålshuvud
  • 4-6 torkade fikon
  • 1-2 krispiga äpplen
  • 1 1/2 msk balsamvinäger
  • 2 msk olja

Strimla rödkålen tunt och undvik den grova stammen. Skär fikon och äpplen i små tärningar. Blanda salladen. Blanda balsamvinäger, olja, salt och peppar, häll över salladen och vänd runt.

Tips! Prova att tillsätta några torkade fikon eller dadlar när du lagar gryträtter med lamm. Det smakar härligt.

Vitkålssallad med dadlar

  • ¼ vitkålshuvud
  • 1 apelsin
  • 5-6 dadlar utan kärna
  • 2 msk olja
  • Apelsin- eller citronsaft
  • Salt och peppar
  • 150 g mandlar rostade i olja och beströdda med salt

Strimla vitkålen tunt, skär bort hinnorna från apelsinen och skär den sedan i tunna skivor. Skär dadlarna i små bitar. Blanda ihop ingredienserna. Blanda olja, apelsin- eller citronsaft tillsammans med salt och peppar och blanda ner i salladen. Hacka de rostade, saltade mandlarna grovt och strö dem över salladen precis före serveringen.

Konfektkulor med torkad frukt

De söta, goda, torkade frukterna passar perfekt som konfekt eller som ett sött mellanmål till de små. Därför får du inte missa det här mumsiga godisreceptet som du kan variera i det oändliga.

  • 150 g torkad frukt (en blandning av fikon, dadlar, russin, aprikoser, katrinplommon eller liknande)
  • 50 g mandlar eller valnötter
  • Saften från 1 apelsin
  • Dekoration: kokosflingor, kakaopulver, strössel, lakritspulver eller liknande

Mixa den torkade frukten, nötterna och apelsinsaften i en matberedare eller mixer tills det har blivit en jämn och finhackad massa. Rulla massan till små munsbitsstora kulor och rulla dem i kokos, kakaopulver, strössel eller liknande så att de blir festliga. Förvara dem i kylskåp tills de ska ätas.

Nettobladet