Fixa feststämningen till nyårsafton

Nyårsafton får gärna vara extra festlig. Roliga inslag och lite förberedelser kan föra ihop gästerna och leda till spännande och intressanta samtal även om de inte känner sin bordsherre eller -dam sen tidigare.

Duka med roliga uppgifter

Oavsett om dina gäster känner varandra eller inte så är ett kul sätt att få upp feststämningen att ge dem små hemliga uppgifter.

Vid varje kuvert kan du under tallriken lägga små lappar med roliga uppdrag till gästerna. Några exempel:

  • Du får inte säga ja eller nej under hela festen.
  • Du ska hålla ett tal om din förrätt.
  • Varje kvart ska du resa dig upp och skåla.
  • Varje gång det skålas ska du ropa ”Banko”.
  • Varje gång någon ropar ”Banko” ska du ropa ”Hurra”.
  • När någon ropar hurra ska du resa dig upp och sätta dig ner 2 gånger.

Bara fantasin sätter gränser för vilka uppdrag man kan hitta på. Det är väldigt kul när de olika uppdragen utlöser en dominoeffekt.

Fördela gemensamma uppgifter

Även om du är värd behöver inte allt köksarbete ligga på dina axlar. Få gästerna att hjälpa till. Det för ihop folk och de bästa festerna är ju ändå nästan alltid i köket.

Lägg ett litet kort vid varje plats. På kortet skriver du en liten arbetsuppgift som gästen ska hjälpa till med. Uppgifter kan t.ex. vara:

  • Du ska hjälpa till att bära ut tallrikarna efter förrätten.
  • Du ska se till att det finns vin på bordet.
  • Du ska koka kaffe.

Tänk på att sätta flera gäster på varje uppgift – annars kan det lätt bli tråkig stämning.

Frågesport

Det är alltid kul att ha frågesport. Du kan göra en rolig frågesport med flera svarsalternativ på varje fråga. Varje gäst får var sitt papper med frågor och svarsmöjligheter och ska kryssa i rätt svar. Har du en temafest kan frågorna handla om temat, t.ex. schlager eller 80-talet, men det kan också handla om året som gick eller roliga historier om gästerna. Den som har svarat rätt på flest frågor vinner ett litet pris.

Om fantasin tryter kan du söka på nätet efter färdiga frågesporter.

Få igång samtalen runt bordet

Ibland kan det vara svårt att hitta saker att prata om, om man inte känner sin bordsdam eller -herre. Du kan alltid börja med att hälsa på de som sitter bredvid dig med artighetsfrågor som: Vem är du? Hur känner du värdparet? Är du gift? Har du barn? Vad jobbar du med? Och så vidare.

Svaren på de frågorna ger ofta bra information som man kan prata vidare utifrån. Men om de frågorna inte sätter igång samtalet får du ta fram det tunga artilleriet. Förbered dig i förväg med en historia du gärna vill berätta. Det kan vara att du och din familj har varit på en härlig resa eller en förening du är aktiv i. När du berättar om dig själv och dina intressen och upplevelser öppnar du upp för att din bordsherre eller -dam också berättar om sina intressen och upplevelser.

Här kan du läsa fyra roliga fakta om julmaten att briljera vid middagen med

Nettobladet