Förbered inför advent: tre adventsljusstakar

Hela december är fylld av traditioner och en av de viktigaste är adventsljusstaken och de fyra ljusen som långsamt och tålmodigt räknar ner mot julen. Om du ännu inte vet hur din adventsljusstake ska se ut har vi tre idéer på olika utformningar.

Den nordiska

Minimalism och nedtonade färger är receptet på den klassiska, nordiska stilen – och det är en bra utgångspunkt för en vacker, enkel och modern adventsljusstake. Hitta delarna till din adventsljusstake i naturen – mossa, kottar och röda bär passar bra. Krydda det hela med några julkulor i dämpade färger, och om du sprejmålar dem i silver eller guld kan du ge dem en vacker twist. Arrangera det hela antingen i en krans eller på ett fat – det viktigaste är att du kommer ihåg att less is more.

Den budgetvänliga

Julen är dyr, men det behöver inte adventsljusstaken vara. Du har kanske redan det mesta till hands. Leta runt i gömmorna och plocka fram ljuslyktor och stearinljus. Det gör inget om det är olika färger och storlekar – en asymmetrisk utformning kan fungera bra och bli modern och personlig. Arrangera fyra lyktor och ljus på ett fat och dekorera med julpynt du har liggande: kulor, tomtenissar, gyllene kottar, polkagrisstänger. Bara fantasin sätter gränser.

Den söta

Julgodiset kan användas till annat än att ätas: dekorera en riktigt söt och härlig adventsljusstake. Du behöver en vanlig halmkrans, hållare till blockljus, en limpistol och ditt favoritjulgodis. Stick ner hållarna i kransen och limma fast godiset direkt på halmen. Pepparkakor, lakrits, polkagrisstänger, marsipanbitar, nötter – allt går, så länge det inte har en flytande kärna som kan läcka. Tänk på att det inte går att äta godiset efteråt när det har limmats fast. Om du vill kunna äta godiset kan du fästa det på en traditionell krans med t.ex. ståltråd eller dekorband – eller bara ställa en skål i mitten av kransen.

Nettobladet