Friska och glada husdjur

Oavsett om du har hund eller katt så är ditt husdjur garanterat en viktig del av familjen. Om du vill att din fyrbenta vän ska vara glad och må bra är det viktigt att hålla koll på fodret.

Den friska hunden

Det är viktigt att din hund får rätt kost med rätt balans mellan energi och näringsämnen. Ger du din hund helfoder är du säker på att den får rätt fördelning mellan protein, kalcium, fett, vitaminer m.m. Välj ett foder som passar din hunds ålder och aktivitetsnivå.

Om du är osäker på om din hund får rätt kost kan du gå igenom följande punkter: 

  • Ser pälsen frisk ut? Skivar den sig? Är den fet eller torr? Det kan bero på att din hund inte får i sig tillräckligt med protein, eller protein från fel källa.
  • Är din hund för smal? Kan du tydligt se och känna revben och ben får hunden för lite foder eller fel foder. En mycket aktiv hund behöver naturligtvis mer energi än en hund som inte är aktiv.
  • Är din hund för tjock? Kan du inte känna höfter, revben och ryggrad så innehåller fodret du ger hunden för mycket fett eller så ger du den för mycket att äta.
  • Blir din hund trött snabbt? Det kan bero på att din hund får för lite fett och protein eller att fodret innehåller fel sorts fett och protein.
  • Har din hund normal avföring och avföringsfrekvens? En till tre gånger om dagen är normalt, men det beror naturligtvis även på hundens aktivitetsnivå.

Den friska katten

Katter behöver en kost som består av mycket mer protein och fett än vad en hund behöver. Helfoder ger din katt allt den behöver, men även här kan du välja foder som passar kattens ålder.

Det kan vara svårt att veta hur mycket och vad en utekatt äter eftersom den, förutom det den blir serverad, säkerligen äter djur den själv fångar och grannkattens mat.  Innekatter är lättare att hålla koll på och här är det lättare att se förändringar i matvanor m.m.

Om du är osäker på om din katt får rätt kost och trivs kan du gå igenom följande punkter: 

  • Ser pälsen frisk ut? Pälsen ska vara blank och utan hårlösa fläckar eller parasiter.
  • Dricker katten som den ska? Får din katt torrfoder dricker den ca 1,5 dl vatten om dagen. Får den blötfoder täcks dess vattenbehov i hög utsträckning av fodret.
  • Har den lätt att gå på kattlådan? En katts avföring ska vara fast och lukta starkt. Katten går på kattlådan 1-4 gånger om dagen.
  • Kissar den utan problem? Katter drabbas lätt av urinvägssjukdomar, så om urinen är rödaktig eller om din katt försöker kissa utan att lyckas ska du åka med den till veterinären. Har du en utekatt som normalt gör sina bestyr utomhus, men plötsligt börjar småkissa inomhus, kan det också vara ett tecken på urinvägsproblem.
  • Går den obesvärat? Katter är smidiga djur som rör sig obesvärat. Om din katt verkar ha ont när den går, bör du åka med den till veterinären.

Prata med din veterinär om du är osäker på om ditt husdjur mår bra.

Nettobladet