Fyra roliga fakta att briljera med vid julbordet

Julbordens tid är kommen och många går på fler än bara ett, kanske tillsammans med stela kollegor eller sambons avlägsna släktingar. Här kommer därför några tips på samtalsämnen för dig som vill glänsa ikapp med stjärnor och julgransglitter.

  1. Vikingarna var först på julölen – det hedniska folket var inte direkt kända för att spotta i oxhornet, kanske är det heller inte så förvånande att det var vikingarna som började med traditionen att dricka öl på jul. Uttrycket ”att dricka jul” dyker nämligen upp i en del skriftliga källor från den fornnordiska tiden och innebar helt enkelt rituellt öldrickande, under högtiden ”jól”, som firades kring vintersolståndet.

  1. Julbordet ska få sju omgångar är du en sådan som börjar med Janssons, fortsätter med lite lax och sedan går direkt till Ris á la Malta? Vill du verkligen briljera vid julbordet ska du istället följa konstens alla regler och gå hela sju vändor. Du grundar med lite glögg och pepparkakor för att sedan gå på sillen, med bröd, smör och ost. Här gör många misstaget att även ta potatis – fel, silltallriken ska ätas kall. Tredje vändan är laxen, följt av kallskuret. Först vid femte tallriken bör du gå på det varma med köttbullar, prinskorv och dopp i grytan. Sjätte tallriken blir ostbricka, slutligen följt av sjunde och sista vändan som är desserten.

  1. Olika rätter runt om i Sverige det mesta är sig likt på julen oavsett var i landet du befinner dig, det finns ett par rätter som skiljer julborden åt. I norra Sverige äter man till exempel ”blana”, en blandning av vispad grädde och messmör. I Hälsingland är det vanligt med grynkaka, rörost och äggost medan man i Västergötland även festar till det med grynkorv och bruna bönor. I Uppland tar man det ännu lite längre och plockar fram den traditionsenliga julgäddan.

  1. Julmaten för dig som vill bygga muskler briljera bland alla träningsintresserade där ute genom att berätta om vilka rätter på julbordet som är bäst när du ska bulka. Den gravade och varmrökta laxen innehåller till exempel mycket protein och Omega 3, precis som skinkan och det kallskurna. Ägghalvorna är också bra muskelmat med mycket protein och mineraler, och i grön- och rödkål finns mycket vitaminer. Vid varmrätterna är det bäst att välja köttbullarna och vid efterrättsbordet kan du frossa i naturens godis med nötter, fikon, dadlar och frukt.
Nettobladet