Gör cykeln redo för våren i 4 enkla steg

Har din cykel stått undanställd hela vintern eller har den troget hjälpt dig ta dig runt i snö och slask? Oavsett vilket förtjänar den en rejäl vårrengöring så att den håller länge och du kan cykla runt säkert hela sommaren.

1. Tvätta din cykel

Minst 2 gånger om året bör du tvätta din cykel så att salt och sand inte sliter och gör att det bildas rost.

  • Skölj av cykeln med en trädgårdsslang eller vattenkanna (använd inte en högtrycksspruta – att göra det förstör cykelns mekaniska delar).
  • Tvätta cykeln med rengöringsmedel blandat med ljummet vatten och en borste. Det finns särskilda cykelrengöringsmedel och de är att föredra eftersom de lämnar en skyddande hinna på cykeln. Du kan även använda bilschampo. Om du använder cykelrengöringsmedel ska du följa anvisningarna på förpackningen.
  • Skölj av cykeln med vatten och torka den med en gammal handduk så att den är torr och ren. Det tar tid, men är värt besväret.

2. Koll på kedjan

En cykelkedja har inte obegränsad livslängd, så börja med att gå över den kritiskt. Är den mycket lös, rostig eller stel bör du överväga att byta ut den.

  • Tvätta och avfetta cykelkedjan och att den inte är sandig och smutsig. Du kan rengöra kedjan med en kedjeborste som är en specialborste som man häller i avfettningsmedel. Du kan också tvätta kedjan med koncentrerat diskmedel och en diskborste. Skölj kedjan med vatten och torka den torr. Om kedjan inte är så smutsig kan du borsta den med en styv stålborste för att få bort sand och rost.
  • Smörj in kedjan med cykelolja. Använd inte för mycket olja – det gör bara att smuts och damm fastnar på kedjan. Om din kedja är väldigt infettad ska du torka av den med en torr trasa. Använd bara en droppe olja per led. Smörj bara kedjans undersida.

Om kedjan är lite slapp, men i övrigt i gott skick, kan du spänna den genom att dra bakhjulet bakåt något.

3. Kontrollera däcken

Börja med att titta kritiskt på cykeldäcken. Är de slitna eller behöver de mer luft?

Nya däck får inte punktering lika lätt, så det är en god investering att byta ut dem före de t.ex. flagas i sidorna. Ett bakdäck ska bytas ut ca en gång om året.

Kom ihåg att pumpa däcken. Ju mindre däck, desto högre tryck.

4. Kontrollera bromsklossarna

Kontrollera bromsklossarna. De har kanske blivit tunnslitna eller skeva. Det är viktigt för din säkerhet att dina bromsar fungerar som de ska. Det är förhållandevis lätt att byta bromsklossar, men annars kan en cykelreparatör enkelt göra det åt dig

Nettobladet