Gör dina egna marinader

Marinader är en viktig del av grillningen och varje grillmästare har sin egen hemliga ingrediens och marinad. Din marinad är så klart den bästa, men här kommer tips på fyra marinader som gör köttet härligt mört och smakrikt.

Grundmarinad

Oavsett vad du grillar är det bra att ha en grundmarinad som du kan krydda som du vill eller använda som den är. Den här grundmarinaden är enkel och görs på ingredienser som de flesta har i kylskåpet.

  • ½ dl sojasås
  • 1 dl olja (t.ex. olivolja)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk ketchup
  • 1 msk honung
  • Salt och peppar

Kom ihåg att hälla ut marinaden köttet har legat i eftersom den innehåller rå köttsaft.

Ölmarinad

Den här ölmarinaden passar perfekt till fläskkött, t.ex. kotletter. Köttet får gärna marineras några timmar innan du lägger det på grillen.

  • 1 öl (mörk öl, t.ex. porter)
  • 2 msk honung eller brun farin
  • 1–2 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt och peppar

Torka köttet torrt och pensla sedan med lite olja innan du lägger det på grillen.

Tips! Gör flera marinader på en gång eller gör dubbel sats och spara marinaden i en burk i kylskåpet så att du alltid har den till hands.

Stark chilimarinad

Om du älskar att det bränner på tungan ska du prova den här starka marinaden som är perfekt till exempelvis kyckling.

  • ½ dl sojasås
  • ½ dl ketchup
  • 2 msk stark chilisås
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt och peppar

Lägg ner kött i en fryspåse, häll ner marinaden och stäng påsen så är det lättare att fördela vätskan och se till att allt kött täcks.

Söt ananasmarinad

Ananas innehåller enzymer som snabbt gör köttet mört, så här kan du spara tid om det måste gå snabbt.

  • ½ mixad färsk ananas
  • ½ dl sojasås
  • ½ dl flytande honung
  • 2 msk röd- eller vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
Nettobladet