Gör ditt eget dockhus

Du behöver inte vara snickare för att göra varken dockhuset eller möblerna till det. Du har nog redan de flesta sakerna hemma och kan göra ett kreativt projekt där bara fantasin sätter gränser vad gäller inredningen.

Det här behöver du

 • Trälådor, gärna i olika storlekar
 • Självhäftande tapet
 • Dekorationstejp med fina färger och mönster
 • Målarfärg

Böja med att måla lådorna, oavsett om du bara målar golven, den ena väggen eller hela lådan. Använd eventuellt maskeringstejp för att få snygga, raka kanter (särskilt om det är ett barn som håller i penseln).

Låt färgen torka helt innan du målar ett till lager eller går vidare till att tapetsera.

Innan du sätter fast den självhäftande tapeten är det smart att överföra måtten och klippa ut tapeten i rätt storlek.

När du ska sätta fast den börjar du med att ta bort skyddsfilmen i ett hörn och sätter sedan det på ytan. Medan du långsamt tar bort resten av filmen slätar du ut tapeten med en blöt trasa i den andra handen. Då förebygger du också lättast luftbubblor.

I stora lådor kan du göra flera ”rum” genom att sätta upp olika typer av tapet.

Använd snygg dekorationstejp till att göra både golvlister och väggpaneler.

Om du låter lådorna vara lösa går det att byta plats på rummen, men om du föredrar att ha det på ett sätt är det lätt att limma ihop dem med trälim och en skruvtving. Det är lättast att dekorera väggar och golv när lådorna inte är ihoplimmade.

Lådorna är nu klara och redo att möbleras.

Gör dina egna möbler till dockhuset

Det är nog inget du går omkring och tänker på, men du har massor av saker i ditt hem som kan förvandlas till dockmöbler:

 • Limpistol
 • Limstift
 • Häftapparat/-tång
 • Målarfärg
 • Penslar
 • Hobbykniv
 • Nål och tråd

Säng: En rengöringssvamp kan med hjälp av lite tyg (fästs antingen med limpistol eller häftapparat) bli en fin liten säng. Täcke och kudde kan sys av en engångstvättlapp som klipps till, läggs dubbel och fylls med vadd.

Soffa: Kan precis som docksängen göras av rengöringssvampar och tyg. Ryggstödet bör vara stort som en hel rengöringssvamp och sittytan som ungefär en halv.

Bord: Klipp fyra (lika långa!) bitar av ett sugrör och limma fast dem på en gammal tändsticksask som har målats i en snygg färg. Det är ett enkelt sätt att göra ett soff- eller nattduksbord.

Spegel: Klipp ut en bit papp till en oval och limma fast en bit aluminiumfolie på den. Gör en fin ram runt om med en piprensare som du limmar fast längs kanten på pappbiten.

Tavlor: Limma fast en liten fin teckning på en bit papp och fäst på väggen med en bit häftmassa.

Badkar: Klipp av botten på en gammal mjölkkartong så att den blir ca 6–7 centimeter hög och diska noga invändigt. Måla kartongens utsida eller limma fast aluminiumfolie (för att dölja trycket på kartongen) och fyll ”badkaret” med vattenpärlor.

Gräsmatta: Ska huset ha en trädgård kan du använda en grön dörrmatta som gräsmatta.

Träd och buskar: Gran- och tallkottar som du hittar i naturen kan du måla gröna och limma fast direkt på ”gräsmattan”. Använd en toalettrulle som trädstam och gör ”blad” av grönmålad bomullsvadd. Buskarna kan du göra av massor med gröna piprensare som du snor runt och vecklar in i varandra.

Hundkoja: Klipp av toppen av ett mjölkpaketoch diska insidan noga. Måla de lutande sidorna svarta och de lodräta bruna. Klipp ett hål i ”gaveln” så att hunden kan komma in för att sova.

Nettobladet