Gör trädgårdsmöblerna redo för våren

Efter en lång vinter är det dags att göra i ordning trädgårdsmöblerna. Vi berättar hur du gör i ordning möblerna så att de är redo inför ännu en härlig trädgårdssäsong.

Trä

Trädgårdsmöbler av trä kan användas länge och behålla sitt vackra utseende om man bara ser till att ta hand om och sköta dem. Särskilt hårt trä är mycket motståndskraftigt mot vind, väder, röta och svamp eftersom de naturliga oljorna i träet fungerar som ett slags impregnering, men trots det behöver de ändå skötsel.

Gör så här

  • Tvätta möblerna med en mjuk borste eller svamp. Har möblerna blivit gröna kan du tvätta dem med ett algborttagningsmedel.
  • Låt möblerna torka helt.
  • Slipa möblerna först med grovt sandpapper och sedan med fint. Slipa alltid längs träets ådring. Det är viktigt att slipa, för träets fibrer reser sig när du tvättar möblerna.
  • När möblerna har blivit släta och mjuka efter slipningen ska du olja in dem. Oljan skyddar träet och möblerna mår bra av två omgångar olja. Kom ihåg att mätta de avsågade ändarna ordentligt, eftersom träet är extra sårbart här.
  • Har du målade trämöbler gör du på samma sätt, men målar istället för att olja in.

Tips! Sätt en vanlig fryspåse på handen och applicera sedan oljan. Påsen suger inte upp olja på samma sätt som en pensel och fastnar inte i träet. Påsen kan heller inte självantända när du kastar den.

Plast

Plastmöbler kräver inte särskilt mycket skötsel. Du behöver bara tvätta dem med rent vatten. Du kan eventuellt använda diskmedel eller universalrengöringsmedel om möblerna är mycket smutsiga. Om möblerna har blivit missfärgade och du inte får bort fläckarna kan du testa att ”slipa” dem med rengöringsmedel för glaskeramiska spisar, det repar inte. Testa först om plasten skadas på ett ställe som inte syns före du sätter igång.

Konstrotting och fibertextilier

Rottingmöbler och fibertextilier tål både gassande sol och hällande regn. De är lätta att rengöra, det enda du behöver göra är att tvätta av dem med vatten, diskmedel och en mjuk borste. Skölj av med trädgårdsslangen för att få bort allt diskmedel. Använd inte en högtrycksspruta eftersom det kan skada ytan.

Järn och aluminium

Trädgårdsmöbler av järn är lätta att skölja av med vatten, men kom ihåg att torka av dem efteråt så att järnet inte rostar. För att förhindra rostbildning är det bra att måla dem med färg eller klar lack så att vatten inte kan tränga igenom.
Om aluminiummöbler blir skitiga räcker det att torka av dem med en fuktig trasa.

3 tips för att förlänga dina trädgårdsmöblers liv:

  • Fräscha upp dem varje vår. Rengör och sköt om dem – det höjer livslängden.
  • Låt regnet rinna av. Se till att regn kan rinna av när du inte använder möblerna. Ställ stolarna lutade mot bordet, eller lägg några stenar under två av benen. Vattenpölar höjer risken för algbildning och röta.
  • Skydda bordsskivan med en vaxduk. Sol, regn och blåst en hel sommar sliter hårt på bordsskivan, men en vaxduk hjälper.
Nettobladet