Granatäpple – tips, trix & intressanta fakta

Det vackra granatäpplet med sina rubinröda kärnor kan ge matlagningen en exotisk touch. Läs mer om hur du använder det och få även några intressanta fakta att imponera med runt middagsbordet.

Så använder du granatäpplen i din matlagning

Granatäpplet är en fantastisk frukt med ett läderaktigt skal och saftiga kärnor. Granatäpplekärnornas smak gör att de kan användas i många olika rätter. Allt från förrätter, huvudrätter och efterrätter kan piffas upp med rubinröda inslag av granatäpple. Testa att använda kärnorna i:

  • Yoghurten på morgonen. Strö kärnorna över din yoghurt eller skyr tillsammans med müsli.
  • Blancherade broccolibuketter med bacon, solroskärnor, russin, rödlök och granatäpplekärnor.
  • Gör en klassisk cheesecake och dekorera med granatäpplesirap som du har blandat med smält gelatin.
  • Mixa lika delar granatäpplekärnor och frusna hallon med lite grekisk yoghurt och honung.

Om du förvarar dina granatäpplen i en plastpåse i kylen kan de hålla 2–3 veckor. I rumstemperatur är hållbarheten ca en vecka.

Så här öppnar du ett granatäpple

Om du har försökt öppna ett granatäpple vet du att saften stänker överallt, men det finns sätt att öppna frukten utan att behöva storstäda efteråt. Börja med att skära av toppen – se till att skära försiktigt så att kärnorna inte går sönder. Sedan skär du i skalet längs de vita hinnorna och till slut kan du öppna frukten som en blomma. I den HÄR videon visas tekniken tydligt.

5 intressanta fakta

Visste du att:

  • Ett extrakt av frukten används för att färga ull. De gula och rödbruna nyanserna i äkta orientaliska mattor kommer ofta från granatäpplet.
  • Det ursprungliga sättet att göra grenadine på var med granatäpplesaft och socker. Grenadine används i drinkar, t.ex. tequila sunrise och kir.
  • I nutida Asien, historiska Grekland och det gamla Romarriket förknippades granatäpplet med fruktbarhet.
  • Granatäpple har odlats av människor i mint 5000 år och omnämns i gamla orientaliska äventyrssagor, Koranen och Gamla Testamentet.
Nettobladet