Grodda egna plantor

Drömmer du om en egen liten köksträdgård på fönsterbrädet med tomatplantor och citronträd behöver du inte gå ut och köpa dyra frön. Spara istället kärnor och frön från frukter du äter och njut av att så, vattna och sköta dem tills fina, små gröna groddar sticker upp.

Här får du en steg-för-steg-beskrivning på hur du ska göra med några av de frukter du säkert har liggande i köket, t.ex. tomater, avokador, citroner och dadlar.

 

Låt frukten mogna

Innan du tar kärnorna är det viktigt att frukten är mogen. Du kan skynda på mognadsprocessen genom att lägga frukten varmt och soligt – och eventuellt lägga en banan bredvid.

 

Tips!

Använd alltid kärnor och frön från färsk frukt – och helst ekologisk eftersom besprutningsmedel kan sänka fröets eller kärnas förmåga att gro.

 

Förbered kärnorna

Skölj mindre kärnor från citroner och dadlar noga och skrubba större kärnor ordentligt. Vill du plantera tomater behöver du bara skära en tomat i tunna skivor – det finns många frön i en skiva och de gror lätt. Andra kärnor behöver lite mer kärlek före de kan gro. Så är det t.ex. för avokadokärnor som du ska lägga i blöt i 48 timmar och sedan sticka in fyra tandstickor i sidorna på.

 

Tips!

Nu när du har börjat använda dina gröna fingrar kan du också förgro luktärter så att du kan njuta av de vackra blommorna hela sommaren.

 

Så här sår du kärnorna

Det är bäst att så kärnorna på våren när det är ljust och varmt. Använd fiberkrukor så är det enkelt att plantera om till större krukor när groddarna har vuxit till sig. Fyll jorden med så- eller planteringsjord så att kärnorna får mycket näring. Vattna jorden ordentligt före du sår dina kärnor. Täck över kärnorna med 1–2 cm jord och vattna igen. Nu gäller det att ha mycket tålamod medan du väntar på att de första små groddarna ska sticka upp.

 

Tips!

Använd små etiketter och skriv vad det är du har planterat i krukorna. På så sätt kommer du ihop vad du har planterat var.

 

Ta hand om dina krukor – och vänta …

Inomhusväxter behöver mycket vatten. Kontrollera varje dag om jorden känns fuktig. Om det fastnar lite jord på fingrarna är jorden perfekt och behöver inte mer vatten. Det kan ta upp till tre månader före kärnorna börjar gro. När de har vuxit sig större är det bra att plantera över dem i en större kruka med krukjord så att de får plats att växa. Använd blomsterpinnar eller -snören för att stabilisera plantorna när de börjar växa vilt. Efter hand blir dina kärnor vackra växter – som kanske också bär frukt en dag.

 

Tips!

Ett litet växthus kan hjälpa groddarna på traven. Det ger lä och värme. Se dock till att det har god ventilation under mycket soliga dagar.

Nettobladet