Ha kul i köket med barnen!

Matlagning måste inte vara trist och tråkigt för barnen. Det är riktigt trevligt att laga mat tillsammans. Vi ger dig 7 tips på hur ni får det kul i köket tillsammans!

Ha gott om tid och planera i förväg

Avsätt gott om tid för att laga mat.  Börja t.ex. att laga enkla rätter tillsammans på ett lov. Låt barnen vara med och bestämma vad ni ska laga och vilken dag som passar bäst.

Låt barnen bestämma

Låt barnen bestämma vilken del av matlagningen de vill ansvara för. Ska de hacka grönsakerna, blanda färsen eller kanske panera fisken?

Små barn kan hacka och blanda ingredienser medan stora barn kan vara kocken som sätter de vuxna på att hacka.

Låt barnen experimentera

Det är en bra idé att presentera ingredienser för barnen som de kanske inte känner till och att låta dem experimentera med kryddorna. Barn är nyfikna och tycker det är roligt att få prova sig fram.

Ha gott om tålamod

Övning ger färdighet och barnen måste öva mycket före de blir säkra i köket. Fortsätt att ge beröm och uppmuntra och tänk på att det är du som förälder som är ansvarig för att dina barn vill ställa sig i köket.

Titta i kokböcker

Titta i kokböcker tillsammans med barnen. Det finns massor med kokböcker för barn med lättlagade recept. Titta på bilderna och låt dem välja några recept som han eller hon tycker ser goda ut.

Ta disken själv

Det finns inget tråkigare än att röja upp efter matlagningen och även om det är en del av att laga mat, så börja med att själv ta disken, så att det inte grumlar barnets goda upplevelse.

Gå på matlagningskurs

Runt om i landet finns det matlagningskurser för barn och vuxna där föräldrar och barn lagar mat tillsammans. Det är roligt och både du och ditt barn kommer att bli utmanade och lära er nya saker.

Nettobladet