Härliga våfflor

Den frasiga, söta våfflan har under de senaste åren omvandlats till något mer än bara en dessert med socker och sylt. Nu kan den också i vissa fall betecknas som nyttig. Vi ger dig tre alternativa recept på våfflor som kommer att få det att vattnas i munnen på dig.

Recepten och bilderna kommer från den danska boken ”Vidunderlige vafler” av Camilla Stemann Jensen. I den hittar du hela 75 våffelrecept till dagens alla måltider.

GRÖN VÅFFELWRAP MED VITKÅLSSALLAD OCH BAKADE MORÖTTER 

Grön wrap av spenatvåfflor och superenkel vitkålssallad som du kan använda i många olika sammanhang. De ugnsbakade morötterna kräver lite förberedelse, men förutom det är det här receptet lätt att göra och ser fantastiskt ut – på ett minimalistiskt sätt.

4 st - Det här behöver du:

Spenatvåfflor 

  • 80 g färsk spenat
  • 2 dl mjöl
  • 3 ägg
  • 1 dl vatten
  • Ev. lite färsk basilika
  • Salt
  • Olivolja till gräddningen

Fyllning

  • 8–10 små morötter, gärna med toppen kvar
  • Lite olja till morötterna
  • Ett par kvistar färsk timjan
  • ½ vitkål, liten
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 1 dl sesamfrö
  • 0,75 dl sesamolja
  • 0,75 dl olivolja
  • Saften från ½ citron
  • Färsk persilja

Gör så här:

Skölj morötterna och skär av toppen, men lämna gärna kvar lite av toppen. Vänd dem i olja och färsk timjan. Baka i ugnen på 180 °C i 20–25 minuter.

Skölj spenaten och lägg den i en mixer eller matberedare och mixa tillsammans med de övriga våffelingredienserna. Låt smeten stå i 7–10 minuter och sätt sedan på våffeljärnet.

Lägg lite fett i våffeljärnet, häll på smet och grädda varje våffla i 2,5–4 minuter. Ju kortare du gräddar dem desto grönare blir våfflorna, men samtidigt ska du så klart inte öppna järnet för tidigt.

Baka hasselnötterna tillsammans med morötterna i ca 10 minuter. Låt svalna och hacka nötterna grovt.

Riv vitkålen på en mandolin och blanda med en dressing av sesamolja, olivolja och pressad citron. Hacka persiljan.

Fyll våfflorna med vitkålssallad, bakade morötter, hackade hasselnötter, sesamfrö och hackad persilja.

Tips: Om du inte har sesamolja till hands kan du använda lite extra olivolja istället.

 

VÅFFELPIZZA GJORD PÅ BLOMKÅL

Blomkålspizza är något många svenskar har stiftat bekantskap med, men våffelblomkålspizza är fortfarande nytt och okänt för de flesta. Den går snabbt att göra och är ett enkelt och nyttigare alternativ till den vanliga pizzan. 

 4 st - Det här behöver du:

Blomkålsvåfflor

  • ½ blomkål
  • 4 ägg
  • 4 msk parmesan
  • 4 msk psylliumfröskal
  • 0,75 dl vatten eller mjölk
  • 1 msk oregano
  • Salt och peppar
  • 0,5 dl hackade pistagenötter

Fyllning

  • Olivolja till pensling
  • Lite salt och peppar
  • Lite oregano
  • 2 rödlökar
  • ½ ask ekologiska körsbärstomater
  • ½ rulle getost, ca 100 g
  • 2–3 dl spenat
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • Salt och peppar

Gör så här:

Ställ ugnen på 180 °C. Skär rödlöken i tunna skivor och halvera tomaterna. Lägg lökskivor och tomater på en bakplåt, pensla med olivolja och strö över salt, peppar och oregano. Tillaga i ugnen i 12–15 minuter beroende på hur genombakade du vill ha dem.

Finriv blomkålen och blanda ihop alla ingredienser till våffelsmeten. Låt smeten stå i 5–7 minuter. Sätt på våffeljärnet och låt det bli riktigt varmt. Häll på smeten med en sked, se till att den når ända ut till kanterna.

Skär getosten i skivor. Skölj den färska spenaten. Blanda olivolja med vitlök, salt och peppar.

Fördela vitlöksoljan på våfflorna, gärna ända ut till kanten. Lägg spenaten ovanpå, t.ex. så att den runda kanten ligger i linje med våfflans hjärtkanter och lägg på några skivor getost på varje våffla. När grönsakerna i ugnen är färdiga lägger du först på lök och sedan tomater på våfflorna. Toppa med hackade pistagenötter och baka ytterligare 8–10 minuter i ugnen. Servera våffelblomkålspizzan varma.

Tips: Du kan också göra våfflorna på broccoli istället för blomkål.

MAZARINVÅFFLOR MED MASCARPONE OCH JORDGUBBAR

Mazarinpaj med jordgubbar eller en enkel jordgubbspaj är den perfekta sommardesserten, det håller nog de flesta med om! Gör en likvärdig variant på nolltid i ett våffeljärn! Extra gott blir det när man lägger på smält choklad, mascarponekräm och frukt. Mums!

4 st - Det här behöver du:

Mazarinvåfflor

  • 1 sats grundrecept på dessertvåfflor (se recept nedan)
  • 1,5 tsk mandelessens
  • 150 g jordgubbar
  • 2 st. kiwi
  • 100 g mörk choklad
  • 1 lime
  • 250 ml mascarpone
  • 2 tsk vanilj eller vaniljsocker

Gör så här:

Rör ihop våffelsmeten, tillsätt 1,5 tsk mandelessens och grädda våfflorna.

Skär jordgubbar och kiwi i skivor. Du kan också göra små figurer av frukterna med hjälp av utsticksformar.

Lägg undan ca 10 g choklad för att riva på våfflorna precis före servering, smält resten över ett vattenbad.

Dela våfflorna till hjärtan. Lägg upp på ett fat och fördela smält choklad på dem, gärna ända ut till kanten. Låt chokladen stelna.

Blanda pressad lime med mascarpone och vanilj.

Lägg ca 1 msk mascarponekräm, några jordgubbs- och kiwiskivor och några droppar pressad lime på varje våffelhjärta. Strö över lite riven choklad innan serveringen.

 

GRUNDRECEPT PÅ DESSERTVÅFFLOR

4 st - Det här behöver du:

  • 2 msk smör eller kokosolja
  • 3 dl mjöl (till exempel bovetemjöl)
  • 2 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 0,5–1 dl socker (till exempel kokossocker)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanilj eller vaniljsocker
  • Lite salt
  • Lite smält smör eller kokosolja till gräddningen

Gör så här:

Vispa ihop mjöl och mjölk i en skål, vispa väl. Tillsätt smör eller olja och vispa ihop med resten. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.

Låt smeten stå i 7–10 minuter och sätt igång våffeljärnet så att det är varmt när det är dags att grädda. Lägg på lite fett och häll sedan smet ända ut till kanten (ca 1–1,5 dl smet). Grädda våfflorna så att du har minst 4 st, 20 små hjärtan totalt. Toppa med dina favorittillbehör och ät direkt eller testa något av recepten ovan!

 Tips: Testa att byta ut hälften av mjölken mot äppelmos eller sockret mot 8 mixade dadlar.

 

Recepten och bilderna kommer från den danska boken ”Vidunderlige vafler” av Camilla Stemann Jensen.

Nettobladet