Hemmagjorda chips av frukt och grönt

Förvandla årstidens frukt och grönt till egna hemmagjorda snacks. Genom torkning kan du göra krispiga chips av trädgårdens fräscha godsaker.

Gammaldags torkning av livsmedel

Torkning är en urgammal konserveringsmetod. Tänk så härligt att njuta av trädgårdens frukter och grönsaker året runt. Antingen kan du använda handkraft och ugn genom att skala och skära frukten/grönsaken i tunna skivor, varefter du torkar skivorna i ugn. Tid och värme beror på vad du väljer att torka, men var beredd på att det tar flera timmar. Ett riktmärke är ca 50 grader i ugn, men testa dig fram.

 Ny teknik gör torkningen lättare

Du kan investera i en så kallad ”svamptorkare” som är avsedd för torkning av svamp, men den kan också användas för att torka frukt, grönsaker, kryddörter m.m.  Näringsvärdet och vitaminerna bevaras under torkningsprocessen och det är ett enkelt sätt att göra sina egna nyttiga chips. På så sätt slipper du passa ugnen.

 Visste du att du även kan torka kött i svamptorkaren? Då blir köttet till så kallad ”jerky”.

Gott att torka

Det fungerar bäst att använda frukt och grönsaker som har en låg vattenhalt från början (till skillnad från till exempel meloner och citrusfrukter), samt frukt och grönsaker utan för många kärnor.

Prova att torka:

  • Äpplen
  • Bananer
  • Päron
  • Vindruvor
  • Ananas
  • Persikor
  • Aprikoser
Nettobladet