Visst finns det nästan inget som är lika gott som ett danskt wienerbröd med vaniljkräm- eller hallonfyllning?
 
Men att göra egen wienerbrödsdeg kan dock vara lite av ett projekt, så istället kan du använda färdiga smördegsrullar för att snabbt göra fantastiskt goda wienerbröd.

I en wienerbrödsdeg finns både socker och jäst, vilket det inte finns i en smördeg, men med söt fyllning och glasyr på toppen är den mest en smaksak om man vill ha sitt wienerbröd sötare eller inte.

Det här behöver du:

  • Smördeg
  • Bakstabil vaniljkräm
  • Hallonsylt
  • Ägg
  • Glasyr (vatten, florsocker samt kakao eller karamellfärg)

Arbets- och baktiden kan variera beroende på vilken smördeg du använder. Se till att följa anvisningarna på paketet.

Tillvägagångssätt:

  • Skär smördegen i fyrkanter. En rulle kan bli ca 8 fyrkanter, beroende på hur stora du vill ha dem.
  • Ta tag i fyrkanternas hörn och dra in dem mot mitten och tryck ner hörnen ordentligt i degen så att wienderbrödet håller formen.
  • Lägg en klick fyllning i mitten före du sätter in dem i ugnen. Du kan använda både hallonsylt och vaniljkräm.
  • Pensla kanterna med vispat ägg för en vacker, glänsande yta. Baka enligt anvisningarna på paketet.
  • När bullarna har svalnat kan du dekorera kanterna med glasyr, kanske med lite karamellfärg för att ge extra festkänsla.

Tips! Har du smördeg över kan du spara den och använda nästa gång du har rester av köttfärssås. Tillsammans kan du förvandla dem till (lunchlådevänliga) köttpajer!

Nettobladet