Hur länge ska köttet grillas?

När du grillar kan det vara en hel vetenskap att få till rätt tillagningstid. För hur är det nu med de olika köttyperna när kol är inblandad? Vi guidar dig.

Först och främst gäller det att tända grillen så att den är tillräckligt varm. En grilltändare är den säkraste varianten. Du lägger bara ner ett par grillblock i botten och fyller grilltändaren ca två tredjedelar med briketter och så är de redo att användas efter ca en halvtimme. Kom ihåg att briketterna måste vara helt gråa för att de ska vara genomvarma. Se till att lägga briketterna på grillens sidor så att du både har ett område där du kan grilla med direkt värme och samtidigt ett område med indirekt värme.

Biffar på grillen

Goda grillade biffar får det att vattnas i munnen på de flesta. Är dina biffar 2–2,5 cm tjocka får du dem medium så här: Grilla biffarna i ca en minut på varje sida på direkt värme så att de får en fin yta och flytta sedan över dem till den indirekta värmen och grilla dem färdigt där i ca fem minuter. Låt biffarna vila i tio minuter innan du serverar dem.

Läs också
9 goda grönsaker att grilla

Kyckling på grillen

Kycklingfiléer grillar du på samma sätt som biffar. Om det står hel grillad kyckling på menyn ska du laga den på indirekt värme och med lock i ca en timme och en kvart.

Korv på grillen

Ingen grillafton utan korvar. Du kan undvika att korvarna spricker genom att pricka hål i dem så att vätskan kan komma ut. Grilla korvarna på direkt värme och vänd dem ofta så får de god yta och smaken kommer fram.

Oxfilé på grillen

Rensa filén och pensla på olja, salt och peppar. Bryn först köttet på direkt värme under lock på alla sidor och grilla det sedan på indirekt värme under lock i ca 50 minuter. Använd en stektermometer och vänta tills den visar 54 grader – då är köttet perfekt rosa i mitten. Låt steken vila 15 minuter före servering.

Lax på grillen

Grillad fisk - och särskilt lax - är en klar sommarfavorit hos de flesta. Gnid på citron, lite smör, salt och peppar på laxbitarna och grilla under lock i 10-15 minuter. Laxen är färdig när du kan dela den med en gaffel och den fortfarande är rosa inuti.

Nettobladet