Ingen jul utan glögg

Ingen december utan den söta doften av kryddad, varm glögg som sprider julfrid och julstämning. Vi ger dig inspiration till den röda, vita och alkoholfria juldrycken. Och så får du lite bakgrundskunskap om glögg som du kan underhålla julgästerna med.

Röd glögg

Den traditionella glöggen finns i flera varianter, men basen består av rödvin och olika kryddor. Om du väljer den enkla vägen och köper glöggen färdiggjord finns det många riktigt goda och spännande varianter i butikerna. Innan du serverar den köpta glöggen till dina gäster kan du piffa upp den lite:

  • Häll en skvätt konjak i glöggen för att förhöja smaken.
  • Servera den rykande varma glöggen i snygga glas och lägg i en hel kanelstång, både för att göra drycken festligare, men också för att ge den en pikant kanelsmak.
  • Låt russinen ligga i blöt i portvin och apelsinjuice några timmar före servering för att ge dem fyllighet och extra stuns.

Vit glögg

Den vita glöggen är god, festlig och ett lite annorlunda och ett fräschare alternativ till den tunga röda glöggen. Ta torrt vitt vin och se till att få med massor av smak. Krydda t.ex. med kardemumma, kanel eller ingefära – och så kan du fräscha upp vinet med söt fläderblomssaft eller äppelmust.

Tips till serveringen:

  • Ge din glögg en extra smakdimension genom att lägga hela kardemummakärnor eller stjärnanis i den.
  • Blanda vaniljpulver med rörsocker och blanda ner i den vita glöggen. Sockret ger sötma och vaniljen rör sig vackert i den ljusa drycken.
  • Lägg tunna skivor apelsin direkt i glaset för att ge den vita glöggen en ton av apelsin och en snygg färgkontrast.

Alkoholfri glögg

Till den alkoholfria glöggen kan du antingen välja att använda alkoholfritt vin eller experimentera med en kombination av uppvärmd äppelmust och fläderblomssaft som bas. Den här glöggversionen är minst lika god som vit eller röd glögg, och här kan barnen också vara med. När du använder äppelmust och fläderblomssaft blir glöggen söt och därför kan du göra den kraftigare och fördjupa smakerna genom att tillsätta citron, apelsinskal, ingefära eller julkryddor som nejlika, kanel, kardemumma eller kryddpeppar.

Glühwein och glögg

Glöggen är en gammal jultradition som har rötter ända tillbaka i 1400-talet. Det sägs att tyskarna längs Rhen startade glöggtraditionen med sitt ”Glühwein” där de tillsatte kryddor i rödvin och värmde upp det så att de hade något att värma sig med under den kalla julmånaden. Glöggen spreds snabbt i resten av Europa och Norden där den i dag är en fast del av adventsmyset och finns i många olika varianter.

Nettobladet