Inred med belysning och skapa atmosfär

Om du vill ha ett hem där det är trevligt och mysigt att vara är det viktigt att tänka på hur du använder belysning i inredningen. Placera dina lampor rätt och tänk på att olika sorters lampor ger olika ljus. Vi ger dig tips på hur du inreder med belysning.

Vad kan de olika lamptyperna?

Det finns oändligt många olika lamptyper, men för att ge en snabb överblick delar vi in dem i tre grupper:

Lampor som lyser uppåt
Lampor som lyser uppåt ger ett diffust ljus och skapar känsla av höjd i rummet. Det är inte belysning som skapar trivsel.

Lampor som lyser nedåt
Lampor som lyser nedåt skapar öar av ljus och ger en intim känsla. Lamporna kan användas för att lysa upp mörka hörn och används även som läsbelysning.

Spotlights
Spotlights ger starkt ljus med hårda skuggor och används för att sätta fokus på det de lyser på. Spotlights framhäver även blanka ytor och ger glans.

Skapa mysig stämning i vardagsrummet med ljusa öar

Belysningen i vardagsrummet får gärna vara intim och varierad. Det betyder att du gärna kan välja lamptyper som bara strålar nedåt. Se till att det är ljust i alla hörn så att du inte har mörka områden och variera mellan taklampor, golvlampor och vanliga bordslampor.

Om du har en läshörna ska där naturligtvis finnas en läslampa. Tänk också på att det ska finnas ljus till alla i soffgruppen så att ingen känner att de sitter i mörker – om det är mörkt i ena änden av soffan så lägg märke till om folk väljer att sätta sig där eller inte.

Alla lampor ska vara på en höjd så att de inte bländar när du sätter dig, så tänk på att hänga taklampor lagom lågt eller högt.

Köket ska ha både ljus och en mysig känsla

Köket är ofta en kombination av arbetsplats och ett rum där vi sitter vid matbordet och äter, umgås och arbetar.

Vid köksbord, spis, ugn och vask ska det finnas god arbetsbelysning och här kan du med fördel använda spotbelysning eller lysrör. Över matbordet har de flesta en taklampa som både lyser upp bordet och avgränsar det i en upplyst ö.

Eftersom många av oss även använder matbordet som arbetsbord för att göra läxor, klippa och klistra och mycket annat är en dimmer guld värd här. På så sätt kan du få både bra arbetsbelysning och mysig, dämpad belysning när det är dags att äta eller om du har gäster.

Välj rätt lampa

De gammaldags glödlamporna är sedan länge borta från handeln eftersom de, trots att de gav riktigt bra ljus, förbrukade för mycket ström. I dag använder vi LED-lampor och energisparlampor som också är ett betydligt bättre alternativ till halogenlampor eftersom de förbrukar 4-5 gånger mindre ström än halogen.

Var uppmärksam på det här när du köper lampor

  • Färgangivelse (Ra/CRI): Välj Ra över 90 om färgåtergivningen är extra viktig.
  • Ljusfärg: Välj en lampa med en ljusfärg mellan 2700-3300 Kelvin, så får du en lampa med ett varmt ljus som motsvarar glödlampans ljusfärg.
Nettobladet