Inred trädgården med krukor

Vackra krukor lyfter trädgården

Krukor fyllda med färgglada blommor, gröna växter eller goda kryddörter är vackert på altanen, terrassen eller i trädgården. Var din egen trädgårdsmästare och få inspiration till att skapa en egen mysig trädgårdsmiljö.

Det enda du behöver är några fina utomhuskrukor, jord, en liten spade, en vattenkanna – och en väldig massa växter.

VÄLJ RÄTT KRUKOR

Det ser snyggt ut om du kombinerar krukor i olika storlekar – det kan vara lerkrukor, keramikkrukor eller italienska terrakottakrukor. Oavsett vilka sorter du har är det viktigt att de har hål i botten. Om du vattnar för mycket måste vattnet kunna rinna iväg så att det inte slutar med att dina plantor drunknar. Står dina krukor på en altan eller annat underlag som vattnet inte får rinna ut på kan du ställa dem på krukfat. Om dina krukor ska stå utomhus hela året är det viktigt att de är frostsäkra så att minusgrader inte gör att de spricker.

FÖRBERED KRUKORNA

Du kan använda vanlig krukjord till de allra flesta växterna. Lägg dock först ner ett 3–5 cm tjockt lager dräneringsmaterial i botten. Det kan vara krukskärvor, lecakulor eller liknande som det extra vattnet kan rinna ner mellan. Och kom ihåg att låta krukan stå i vatten innan du börjar plantera.

VAD SKA DU PLANTERA

Nu är krukorna redo, men vad ska du plantera i dem? Här får du tips på vilka plantor som är lättast att ha i olika slags krukor.

Vackra växter: Frodiga och färgglada blommor sätter färg på din lilla trädgård. Fuchsia passar bra att plantera i kruka och blommar ordentligt hela sommaren. Margeriter är också en populär krukväxt som blommar direkt och är ett vackert inslag med sina många vita blommor. Lavendel är både vacker att titta på, doftar fantastiskt och lockar till sig många söta bin och humlor som kan surra bland dina växter hela sommaren.

Gröna växter: Vackra, gröna planteringar skapar en härlig stämning. Suckulenter är lätta att ta hand om och tål uttorkning – satsa till exempel på taklökar. En annan växt som är otroligt enkel att ha i kruka är buxbom som håller sig grön och fin hela året och nästan sköter sig själv.

Ätbara växter: Drömmer du om att odla egna frukter och grönsaker är blåbärsbusken en bra plats att börja. Den trivs bäst på en solig plats och tycker om att ha en grov vitsvamp i krukan. Tomatplantor är också bra nybörjarplantor som är lätta att få att växa. Se bara till att plantera dem i stora krukor eftersom de behöver mycket plats. De flesta kryddörter kan stå bredvid varandra i vanlig krukjord, se bara till att de står i lä och får mycket sol.

Dekorativa installationer: Du kan också skapa en behaglig stämning med dina krukor utan att använda växter. Fyll dem istället med sand, snäckskal och stora blockljus eller använd vackra plastblommor för att skapa en mysig stämning om du inte alls har gröna fingrar.

VATTEN, VATTEN, VATTEN

Blommor och växter i krukor behöver mycket vatten eftersom jorden torkar snabbt. Om krukorna står soligt kan det vara nödvändigt att vattna varje dag eller t.o.m. flera gånger om dagen när det är varmt.

Nettobladet