Inspiration till mikrovågsugnen

När det måste gå snabbt är mikrovågsugnen är räddare i nöden. Få inspiration till hur du får mest ut av din mikro och få råd om vad du inte ska lägga in i den.

Popcorn som på den gamla goda tiden

Älskar du ljudet av majskorn som slår mot grytlocket och smaken av hemmapoppade popcorn, men avskyr att rengöra den fettiga grytan, kan du poppa popcorn i en specialutvecklad silikonskål med lock. Blanda majskornen med smör, olja eller margarin och efter 3-4 minuter har du popcorn som på den gamla goda tiden.

Ris, bulgur, spannmål och gröt

Koka ris och andra typer av spannmål i mikrovågsugnen. Du undviker att maten bränns och om du bara ska koka ris eller bulgur till en eller två personer kan du investera i en riskokare till mikrovågsugnen. Du häller bara i vatten och ris/bulgur/spannmål i kokaren, sätter den i mikrovågsugnen i 12-15 minuter och så har du perfekt kokat ris.

Bacon i mikrovågsugnen

Om du inte har något stekjärn till hands kan du steka din bacon i mikrovågsugnen. Lägg baconskivor ovanpå två ark hushållspapper på plattan i mikrovågsugnen. Lägg ett ark hushållspapper över skivorna och stek i 5-6 minuter.

Kaka i mugg

Är du sugen på en snabbfixad, hemmabakad kaka kan du blanda 1 ägg, 4 matskedar socker och 1 matsked kakao i en kopp. Vispa ordentligt och sätt sedan in koppen i mikrovågsugnen ca 1 minut. Du kan även experimentera med andra ingredienser och t.ex. tillsätta frukt eller nötter.

Vad du inte ska sätta i mikrovågsugnen

  • Yoghurtbägare eller plastlådor där det har legat kött eller grönsaker i tål inte att användas i mikrovågsugnen.
  • Metallburkar och aluminiumfolie får mikrovågsugnen att slå gnistor.
  • Plastfolie är inte utvecklad för att användas i mikrovågsugnar. Köp folie som har utvecklats särskilt för det.
  • Om dina skålar blir varma när du använder dem i mikrovågsugnen är en tumregel att de då inte lämpar sig att användas där.
  • Melaminskålar får inte användas i mikrovågsugn, eftersom de inte är gjorda för att klara så kraftig värme.
Nettobladet