Julens blomster

Julstjärna, hyacint och amaryllis – julens egen blomster. Vi tittar närmare på de mest populära julblommorna och tipsar om hur du tar hand om dem på bästa sätt och hur du kan arrangera dem.

Hyacint

Hyacinten är egentligen en vårblomma, men de vackra, väldoftande lökplantorna har blivit en fast del av julen. Hyacinter mår bäst av att stå svalt, men de trivs även bra i en fönsterkarm. När du köper hyacinter ska du välja plantor som är helt gröna, men där knoppen är synlig. Hyacinter ska vattnas ofta men lite, för löken får inte vara fuktig eftersom den då lätt ruttnar.

Hyacinter är vackra om du ställer flera tillsammans i hyacintglas. Ställ dem t.ex. i en grupp på en bricka och dekorera med julgranskulor i samma färg som hyacinterna. Ta en vacker ask eller kakburk och fodra den med plast (använd t.ex. en fryspåse). Lägg jord eller oasis i botten och plantera flera hyacinter tillsammans, täck över med mossa och så har du gjort en vacker juldekoration.

Visste du att… Färsk gran och frukt utsöndrar eten som kan får julblommorna att tappa bladen snabbare, så tänk på att inte ställa dem för nära varandra.

Julstjärna

Julstjärnan med kronblad i vackra färger är en klassisk julblomma. Plantan kommer från Mexiko och tycker inte om drag och kyla, så ställ den inte i kalla entréer eller där det drar mycket. Vattna plantan ofta med ljummet vatten så att den inte torkar ut, men undvik att den står i vatten hela tiden. När du köper julstjärnor ska du titta efter spirande blommor i toppen och saftiga blad, så håller den bättre.

Tänk på att skydda din julstjärna mot kyla när du transporterar hem den så överlever den bättre.

Köp minijulstjärnor och ställ dem i tomma konservburkar utan etiketter och bind vackra band runt dem. Ställ dem ev. på ett fat och dekorera med kulor eller nötter för att få en rustik look.

Amaryllis

Precis som hyacinter är amaryllis en lökplanta. Välj stora lökar så är sannolikheten för fler stänglar större, och var noga med att det finns minst en synlig knopp. Du ska inte vattna din amaryllis före knoppen har blivit stor, annars blir plantan bara lång och ranglig och kan ha svårt att bära blommorna.

Amaryllis är en av julens vackraste blommor. När amaryllis blommar kan du välja att ta bort jorden från löken, knyta färgat garn runt löken och ställa den i ett genomskinligt glas så att det färgade garnet i botten matchar blommans färg i toppen.  En vacker, enkel och annorlunda bordsdekoration till julafton eller jullunchen.

Vackra blomkrukor till julens blommor

Skapa julstämning genom att göra egna blomkrukor med jultema.

  • Sätt blomkrukan i en plastpåse så att den inte ger några fuktmärken på bordet. Bind mossa runt krukan med ståltråd och gör en ”mosskruka” som ytterkruka.
  • Leta fram två skålar. En skål som passar julblomman och en som har större diameter. Sätt ner den mindre skålen i den större skålen och fyll utrymmet mellan de två skålarna med röd- och vitrandiga karameller, polkagrisar, små julkulor, mossa eller kanske en ljusslinga. Sätt blomman i den mindre skålen så har du en vacker och personlig ytterkruka.
Nettobladet