Klenäter till jul

Lär dig mer om klenäter och få tre tips på hur du kan servera dem i år. 

DEN KLASSISKA KLENÄTEN

Den spröda och goda klenäten är en klassiker i många hem, speciellt i sydsvenska, och för många är det inte jul på riktigt förrän det doftar av de nygjorda bakverken. Här får du ett enkelt och snabbt recept.

Det här behöver du:

  • 125 g mjukt smör 
  • 125 g socker 
  • 3 ägg 
  • ½ dl vispgrädde 
  • 1 ekologisk citron 
  • ca 500 g vetemjöl 
  • 2 tsk bakpulver 
  • ½ tsk kardemumma
  • Kokosfett till friteringen

Gör så här:

Vispa smör och socker luftigt och tillsätt äggen ett i taget. Rör därefter ner vispgrädde och rivet citronskal. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och sikta ner blandningen i äggmassan. Knåda ihop degen ordentligt och låt den stå kallt några timmar.

Kavla ut degen och skär ut de rutformade klenäterna. Skär ett litet snitt i varje ruta och vik igenom ena änden. Fritera klenäterna i varmt kokosfett tills de är gyllene. Servera dem direkt medan de fortfarande är varma!

NORSKA KLENÄTER MED CITRONGLASYR

Norska klenäter är stora, luftiga, mjuka och söta med en syrlig citronglasyr – och smakar vansinnigt gott.

Det här behöver du:

  • 20 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 50 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 35 g socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 250 g mjöl
  • Kokosfett till friteringen

Gör så här:

Rör ut jästen i ljummen mjölk och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Knåda ordentligt tills degen är smidig och blank. Låt den sedan jäsa ca en halvtimme. Kavla ut degen och skär ut sex rutformade klenäter. Skär ett snitt i mitten och vik igenom ena änden. Värm kokosfettet i en gryta och fritera klenäterna tills de är gyllenbruna.

Blanda lite florsocker och citronsaft till en härlig, tjock glasyr och häll över klenäterna medan de fortfarande är varma och servera direkt.

MØNSKA KLENÄTER MED ÄPPELGELÉ

På den danska ön Møn har de ett alldeles särskilt förhållande till klenäter, som i deras version inte ska vikas igenom och helst serveras med en klick kall äppelgelé.

Det här behöver du:

  • 500 g mjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 msk socker
  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Lite äppelgelé

Gör så här:
Blanda mjöl, hjorthornssalt och socker i en skål. Skär smöret i mindre tärningar och smula ihop det med mjölet. Knåda sedan in ägg och mjölk i degen tills den är fast och låt stå kallt en timme. Kavla ut degen och skär ut de klassiska, rutformade klenäterna, men utan hålet i mitten, eftersom de inte ska vikas igenom. Fritera dem i varmt kokosfett tills de är gyllene och servera direkt med en liten klick äppelgelé på toppen.

MAT FRÅN MEDELTIDEN

Den krispiga klenäten är den äldsta julkakan vi har och kokades redan på medeltiden i osaltat grisfett. Fram till 1800-talet lagades all mat över öppna eldstäder, vilket betydde att man inte kunde baka kakor så som vi gör idag. Därför var kokta bakverk som klenäter mycket populära, inte bara till julen, utan till festliga tillfällen under hela året.

TIPS!

Klenäter smakar allra bäst när de är ljumma, spröda och alldeles nyfriterade, men om du skulle få några över till dagen efter gör det inget. Du kan använda de vackra kakorna och göra fina, hemmagjorda dekorationer till julgranen eller fönstret. Bind bara ett vackert band runt klenäten och voilà!

Bild: All Over Press

Nettobladet