Koll på fisk

I kyl- och frysdisken hittar du flera olika sorters fisk. Vi har tittat på de vanligaste sorterna och ger en överblick över vilka slags fiskar som gömmer sig i paketen och vad de passar till.

Pollock

Alaska Pollock heter även alaskasej och är en vitfisk som lever i norra Stilla Havet. Den påminner om och smakar lite som torsk, och kan användas i stället för torsk. Pollock används ofta i fiskpinnar och crabsticks och passar bra i fiskfärs, att steka eller ugnsbaka.

Pangasius

Pangasius heter också hajmal och är en sötvattensfisk. Primärt produceras den i fiskodlingar i Vietnam. Fisken kan leva i mycket syrefattigt vatten och växer snabbt. Pangasius är en mager fisk med vitt kött. Innehållet av hälsosamma omega-3-fettsyror är inte så högt som t.ex. hos vilt levande fisk. Pangasius passar bra att steka eller ugnsbaka.

Visste du att…
En fisk räknas som "fet" när den innehåller mer än 8 gram fett per 100 gram – vilket ju inte är speciellt fett ändå.

Lax

Lax är en av de populäraste fiskarna. Lax är en så kallad fet fisk och en bra källa till omega-3-fettsyror. Lax produceras ofta i stora odlingar i Nordatlanten, men du kan även köpa vildfångad lax. Lax är perfekt att grilla, steka, som fiskfärs, rå på sushi, gravad och rökt.

Öring

Öring tillhör laxfamiljen, och havsöring är lätt att förväxla med lax. Det finns tre olika typer av öring: Bäcköring (lever hela sitt liv i det vattendrag där den kläcks). Insjööring (kläcks och leker i floder, men vandrar till sjöar och lever där). Havsöring (kläcks och leker i strömmande vattendrag, men vandrar och lever i havsvatten). Precis som lax är öring en fet fisk som är god att grilla, steka, ugnsbaka och röka.

Hälleflundra

Hälleflundran är en stor plattfisk som lever i Nordatlanten, t.ex. i de kalla vattnen runt Grönland. Fisken är fet och full av omega-3 och D-vitamin och det är en riktig delikatess som ofta fångas med långrev. Köttet är helt vitt och vi äter det gärna rökt, men hälleflundra passar även bra att ugnsbaka eller ånga.

Rödspätta

Rödspättan är en plattfisk som lever i de europeiska vattnen från Medelhavet till Island. Fisken är mager och perfekt att ånga eller vända i ströbröd eller rågmjöl och sedan steka.

Nettobladet