Koll på kaffe

Vi dricker väldigt mycket kaffe i Norden. Det är faktiskt så att vi är den mest kaffedrickande befolkningen i världen. Men vad är kaffe egentligen? Vad är skillnaden mellan olika kaffesorter och är det egentligen hälsosamt eller inte att dricka den varma, mörka drycken?

De vanligaste kaffearterna

Det finns många olika kaffearter och underarter, men i kaffeproduktionen arbetar man med två huvudtyper.

Arabica

Arabica kommer ursprungligen från Etiopien och är den absolut vanligaste kaffesorten i världen. 70-75 % av allt kaffe görs på den här sorten som är den mest aromatiska och eftertraktade kaffebönan. Den växer på bergssluttningar och högt belägna slätter mellan 500-2000 meters höjd. Den är känslig och kan inte växa på platser där den utsätts för frost.

Robusta

Robusta kommer ursprungligen från Kongo och är mycket tåligare än Arabica och kan växa fr.o.m. 200 meters höjd. Robusta dricks inte separat då bönan har en bittrare smak, utan blandas med Arabica.

Så ska kaffe rostas

Kaffe plockas antingen för hand eller med maskin så snart bären är mogna. Fruktköttet runt om bönan tas bort antingen genom att bönorna torkar i solen i 3-4 veckor eller genom att det tvättas bort med särskilda metoder och maskiner.

Bönorna är fortfarande gröna och det är först när de rostas som de får sin smak och färg. Ju kraftigare bönorna är rostade desto kraftigare smak.

 

Visste du… att ordet kaffe kommer av det arabiska ordet qahwa som betyder "kaffe"

BRASIL, COLUMBIA, JAVA, MOCCA

Även om det allra mesta kaffet görs av Arabica är det stor skillnad i smak beroende på var i världen bönorna växer och hur de blandas. Ofta står det på förpackningen om det är Brasil, Columbia, Java, Mocca eller något helt annat

Brasil är mild och rund och kommer från Brasilien. Den är mycket populär.

Colombia är ett kraftfullare och fylligare kaffe med en lätt syrlighet. Det växer i Anderna.

Java kommer från Indonesien. Den vulkaniska jordmånen och det goda klimatet ger en god och fyllig smak.

Afrika är Arabicakaffe från plantans ursprungsplats, nämligen Afrika. Kaffet kommer ofta från Etiopien, Kenya, Tanzania och Burundi.

Mocca är uppkallat efter hamnstaden Mocca som låg vid röda havet i Jemen. Idag är Mocca inte så tätt förknippat med en kaffevariant utan har istället blivit synonymt med en extra stark kopp kaffe.

DET HÄLSOSAMMA KAFFET

Forskning visar att tre till fyra koppar filterkaffe om dagen:

  • Sänker risken att utveckla typ 2-diabetes och Parkinsons sjukdom med hela 25 procent.
  • Sänker risken för blodproppar och hjärnblödning med 10 procent.
  • Kan ha en positiv effekt på Alzheimers och depression.
Nettobladet