Koll på märket: OEKO-TEX

Du har kanske sett att det finns kläder och andra textilier som är märkta med OEKO-TEX "TRYGG TEXTIL". Här kan du läsa om vad det betyder.

Märket OEKO-TEX® är en privat och frivillig märkningsorganisation för textilvaror. Märket är en garant för att produkten har kontrollerats beträffande hälsofarliga kemikalier och färgämnen, samt att den lever upp till OEKO-TEX standarder, vilket innebär att produkten är tillverkad av material som inte är skadliga för personer.

En OEKO-TEX-märkning innebär:

  • OEKO-TEX-märkningen finns på både kläder, sängkläder, täcken och kuddar, madrasser, frottéhanddukar, dukar, skinnkläder och möbelläder samt specialvaror som barnvagnar, tält, rullgardiner, stolar och leksaker.
  • OEKO-TEX ställer krav på vilka färgämnen, mjukgöringsmedel, impregneringsmedel m.m. som används i varan så att innehållet inte är skadligt för människor eller allergiframkallande. OEKO-TEX krav är hårdare än de som är lagstadgade.
  • Baserat på försiktighetsprincipen är kraven som ställs på varor till barn mellan 0-3 år extra hårda.
  • OEKO-TEX testar löpande alla varor i oberoende laboratorier för att säkra att de enskilda produkterna lever upp till kraven.
  • OEKO-TEX uppdaterar löpande sina krav på producenterna efterhand som det kommer ny kunskap om skadliga ämnen.

Du kan läsa mer om OEKO-TEX på deras hemsida HÄR

Nettobladet