Koll på spannmål – bli mjölexpert

Mjöl är mångsidigt och fantastiskt. Vi tittar närmare på de vanligaste sorterna och berättar hur du kan använda dem i din bakning.

Vete

Vete är världens vanligaste spannmål och basföda för mer än en tredjedel av världens befolkning. I Sverige används det huvudsakligen till olika typer av mjöl. 

Så här använder du vete: Vetemjöl har hög glutenhalt, vilket får bröd och bullar att jäsa bra. 

Spelt

Spelt har fått en renässans inom brödbakning. Spelt är en av de första vetearterna vi känner till och är ett så kallat urvete.

Så här använder du spelt: Speltmjöl är bra att baka med och har hög glutenhalt, men eftersom gluten i spelt uppför sig annorlunda jämfört med i nya vetesorter som vi vanligen använder när vi bakar idag får du bäst resultat om du blanda spelt med vanligt vetemjöl.

Visste du att… Gluten är ett protein som finns i de flesta svenska spannmålssorter.

Havre

Havre är en av de nyaste spannmålssorterna på våra breddgrader. Havre köper vi oftast som havregryn, vilket är en fullkornsprodukt. Det är en av få spannmålssorter som är naturligt glutenfri, men den innehåller ofta rester av andra spannmål och du kan därför inte vara säker på att havre är 100 procent glutenfritt.

Så här använder du havre: Du kan använda havregryn i bröd och bullar där du gärna vill ha lite extra fullkorn. Du kan också strössla havregryn över bullarna som dekoration.

Råg

Råg är mest välkänt i rågbröd och råg är också en viktig källa till fullkorn. På medeltiden var råg den populäraste spannmålssorten i Norden eftersom den är lätt att använda och mättar bra. Bröd som bakas på råg håller sig mjukt längre.

Så här använder du råg: Rågmjöl jäser inte särskilt bra, så blanda det med vetemjöl om du vill baka bullar. Rågmjöl och -kärnor suger åt sig mycket vätska, så en deg med mycket råg i får gärna vara lite fuktig när det är dags för den att jäsa.

Fullkornsmjöl

Fullkornsmjöl är mjöl där hela kornet, alltså mjöl där kli, frövita och grodd har malts. Livsmedelsverket rekommenderar 70 gram fullkorn om dagen för kvinnor och 90 gram om dagen för män, så välj fullkornsmjöl så ofta du kan när du bakar.

Så här använder du fullkornsmjöl: Fullkornsmjöl passar bäst i bröd och bullar när du vill få en bra mättnadskänsla. Använd hälften fullkornsmjöl och hälften vetemjöl så får du ett grovt och mättande, men ändå luftigt, bröd.

Nettobladet