Koll på syrade mjölkprodukter

Står det yoghurt, skyr eller kefir i ditt kylskåp? Vi berättar om skillnaderna mellan olika syrade mjölkprodukter och vilka produkter som passar bäst till vad.  

Kefir

Det är inte så länge sedan som kefir tog plats i kylhyllan bredvid de andra syrade mjölkprodukterna. Mjölkkefir kommer ursprungligen från Kaukasus är skiljer sig åt från andra syrade mjölkprodukter eftersom den både har mjölksyrabakterier och kefirjäst. Kefir är tunnflytande som en drickyoghurt, syrligare än yoghurt och kan sticka lite på tungan.

Drick den som en lätt frukost eller ett lätt mellanmål, i smoothies eller när du bakar bröd. 

Skyr

Skyr är den nordiska yoghurten. Den kommer ursprungligen från Island där vikingarna gjorde den redan för mer än tusen år sedan. Skyr görs på skummjölk och är därför mycket mager. När skummjölken syras separerar den så skyren får en tjock konsistens. Skyr är populärt eftersom det är en mager produkt med hög proteinhalt. Skyr smakar syrligt.

Du använder skyr på samma sätt som yoghurt, d.v.s. till frukost, i smoothies, som mellanmål, när du bakar och som dressing.

Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt är yoghurt där vasslen har runnit av och därför är den mycket tjock. Det finns grekisk yoghurt med olika fetthalter. I grekisk yoghurt med en fetthalt på 10 % har det tillsats grädde.

Du kan använda grekisk yoghurt i tzatziki och då behöver du inte låta den rinna av först, som dressing och dipp, och så kan du använda grekisk yoghurt med 10 % fett i varma rätter eftersom den kan värmas utan att skära sig.

Yoghurt

Yoghurt är nog den mest kända syrade mjölkprodukten i hela världen och vi har ätit den i tusen år. Här hemma gör vi yoghurt av söt-, lätt- och skummjölk från kor, men yoghurt kan även göras på get-, får- eller kamelmjölk. Yoghurt har en mycket syrlig smak.

Yoghurt skär sig och blir grynig när den värms upp, så använd den inte i gryträtter eller varma såser. Däremot går det bra att använda den i bakverk och då ger den en syrlig smak.

3 goda toppings till din frukost

Syrade mjölkprodukter är ett bra sätt att börja dagen på. Här tipsar vi om tre goda toppings som du kan smaksätta din skyr, yoghurt eller kefir med.

Söt müsli med frön

Rosta havregryn, linfrön, solrosfrön, hackade mandlar och honung på en plåt. Blanda gärna ner kokosflingor eller russin i müslin om du vill ha lite extra smak.

Förvara müslin i en glasburk eller behållare med tättslutande lock.

Raw-topping

Mixa färska dadlar, pekannötter och mandlar i en matberedare tills det är en finhackad massa; tillsätt ev. kanel eller kardemumma om du vill ha lite extra kryddig smak. Förvara din raw-topping i en burk med tättslutande lock i kylskåpet

Frukt-topping

Skär färska äpplen eller päron i små tärningar och häll på lite kanel. Vänd ner cornflakes om du vill göra det lite mer mättande.

Nettobladet