Kom igång med att virka och sy

Det har aldrig varit trendigare att tillverka egna saker med tråd, garn, stickor och nål. Och det är ett riktigt bra sätt att ta en meditativ paus i vardagen. Men var börjar man?  Här får du enkla tips för att komma igång med att sy och virka.

Lär dig virka

Vi börjar med virkning som inte längre bara är förbehållet mormödrar.

1 Det första du ska kontrollera när du sitter med virknål och garn i handen är att de passar ihop. Det står en storleksangivelse både på pappersbanderollen runt garnet och din nål. De ska matcha.

2 Ditt virkgarn ska helst vara av bomull eller något annat fast garn. Det ger bäst resultat.

3 Hitta en person som kan virka och som har tid att lära dig hur man gör. Det kan t.ex. vara en familjemedlem som du gärna vill tillbringa lite tid med – eller så hittar du en virkskola på YouTube. Det är mycket lättare att lära sig virka om någon kunnig visar hur du ska göra.

4 De första tre maskorna du måste lära dig virka är: luftmaskor, fasta maskor och stolpar. Lär dig dem i den ordningen, eftersom det är klokt utifrån svårighetsgraden. Öva sedan på att göra jämna kanter. HÄR hittar du en bra video som förklarar grunderna (på engelska). 

Få fler idéer till DIY-projekt här:
Sju kreativa idéer till hemmet

BLI EN STJÄRNA MED NÅL OCH TRÅD

Att börja sy är ett lite större projekt. Se därför först till att vara medveten om dina egna kunskaper – börja med lite mindre projekt och ta dig successivt an svårare saker.

Få koll på symaskinen

En symaskin behöver inte vara dyr. Men hitta en som har en bra motor och inte för många inställningar. Få koll på trådspänning av både över- och undertråd och hur du syr raksöm, sicksack och overlock.

Det här behöver du också när du ska sy:

  • En vass tygsax
  • Symaskinsnålar
  • Sytråd
  • Knappnålar
  • Sprättare
  • Måttband
  • Krita
  • Mönsterpapper
  • Snyggt tyg – så klart.

Tvätta tyget innab du börjar

Ett tips är att tvätta, och kanske även tumla, och inte minst stryka tyget innan du börjar sy. Då krymper det inte överraskande mycket när projektet är färdigt. Använd också strykjärnet för att pressa sömmar under projektets gång – det gör det snyggt och prydligt.

Hitta ett enkelt mönster

Hitta några mönster som känns lagom svåra. Kom ihåg att rita på avigsidan när du ritar ditt mönster på tyget. På enfärgat tyg kan det vara svårt att avgöra vilken sida som är rät och vilken som är avig – då väljer du bara en sida. Du kan t.ex. hitta gratis mönster på nätet.

Nu är du redo att börja! Bra projekt för nybörjare kan t.ex. vara en kudde, en bärpåse, en nålkudde eller ett enkelt barnplagg.

Nettobladet