Kom igång med att virka

Om du vet hur du ska hantera en virknål är det bara kreativiteten som sätter gränser. Men om virkning är nytt för dig så har vi samlat de bästa tipsen och trixen för att komma igång.

Enkla virkningsidéer att sätta igång med

Det är riktigt kul att virka, särskilt eftersom de första försöken faktiskt kan bli något man kan använda, vara glad för och stolt över.

Virkade disktrasor

Något av det enklaste du kan börja virka är disktrasor. En egenvirkad disktrasa är hippt och en trevlig gå-bort-present. Tänk på att inte virka för hårt, eftersom disktrasan krymper när den tvättas. Använd 100 % bomull så att den tål att tvättas i minst 60 grader.

Virkade grytlappar

Grytlappar och disktrasa som matchar är en fin detalj i köket. Grytlappar ska isolera mot värme, så om du tycker att de är för tunna kan du sy på quiltat tyg på baksidan eller sy ihop två lappar så att det blir en dubbel grytlapp. Använd gärna ett läderband som upphängningsögla.

Tips! Om du vill experimentera med annat än att virka fyrkanter kan du köpa färdiga paket som gör det enklare att virka t.ex. små nallar eller mössor.

Vackra filtar

Fyrkanter i matchande färger kan bli en vacker filt när de virkas ihop. En liten filt till barnvagnen eller favoritstolen är vackert. På nätet finns det anvisningar som beskriver hur du virkar ihop bitarna.

Kuddfodral

En virkad kudde är en snygg detalj i soffan. Köp eller sy ett kuddfodral som passar en prydnadskudde. Virka en stor ruta som passar fodralet och sy på den på framsidan.

Enkel guide till virkning för nybörjare

På nätet hittar du många bra instruktionsvideos som visar hur du ska göra för att lära dig virka. HÄR kan du se ett bra exempel.

3 bra skäl att virka

Förutom att det är trendigt att virka så finns det även många hälsoskäl att göra det.

  1. Det håller igång hjärnan även när du blir äldre.
  2. Det motverkar stress och ångest.
  3. Det tar bort fokus från exempelvis godis och cigaretter.
Nettobladet