Läckra grillspett

Sommaren är här och det finns inget som sätter igång säsongen som doften av grillat. Grillspett är läcker mat och kan varieras i det oändliga efter smak, säsongens råvaror och humör! Få de bästa tipsen om vilka spett som kan användas och vad du kan skämma bort dina smaklökar med.

Grillspett är läcker mat

Det finns mängder med olika recept på god grillmat och smaken blir bara godare när maten tillagas över öppen eld.

Grillspett är en läcker maträtt som samtidigt är oerhört enkel och utsökt att servera. Du kan välja mellan att göra dem färdiga innan de ska användas eller lägga upp en fin buffé, där du låter var och en sätta samman precis det grillspett de vill äta. 

5 goda grillspett:

 • Lax svept i bacon (god förrätt)
  – servera med grön pesto
 • Kyckling, paprika och lök (mexikansk)
  – servera med tomatsalsa eller jordnötssås
 • Kryddiga lammspett (grekiska)
  – servera med tzatziki
 • Tomat, grillost och squash (vegetarisk)
  – servera med couscous
 • Ananas (söt dessert)
  – servera med vaniljglass

Så väljer du det perfekta spettet

När du handlar grillspett kan du välja mellan att köpa spett i stål eller trä/bambu. Om du grillar ofta kan det vara mest lönsamt att köpa spett i stål så att du enkelt kan diska och återanvända dem.

Om du använder grillspett av trä eller bambu så minskar mängden disk, men å andra sidan måste du komma ihåg att lägga dem i blöt i 10 till 15 minuter så att de inte bränns på grillen. Har du lite extra tid kan du lägga dem i marinad så att de drar åt sig smak som de kan avge till ditt kött och dina grönsaker.

Gör så här

 1. Lägg träspetten i vatten i 20 minuter.
 2. Bara fantasin sätter gränserna för smakerna. Du kan till exempel göra en marinad av olja, citron, vitlök, chili, salt och rosmarin. Häll därefter marinaden i en plastpåse.
 3. Ta upp spetten ur vattnet och torka av dem.
 4. Lägg dem i marinaden, förslut plastpåsen och låt dem dra i ungefär en timme innan du fyller dem med dina favoritkombinationer.

TIPS! De marinerade spetten kan med fördel förvaras i kylskåpet, så är de alltid redo för tillbehören och en omgång på grillen.

Nettobladet