Ljussätt trädgården

När kvällarna är ljusa och ljumma vill vi njuta av dem utomhus. Vi har ofta ljus på bordet, men varför inte sätta ljus runtom i trädgården eller dekorera altanen med ljus och skapa stämning. Få tips om hur du inreder din uteplats med ljus.

Lys upp mörka hörn och favoriterna

På många sätt kan du använda samma regler för hur du inreder med belysning inomhus när du ska ljussätta din uteplats. Tänk på att ljussätta de mörka hörnen i trädgården eller på altanen, så att trädgården brer ut sig och skapar djup. Sätt också ljus vid dina favoritplantor så att du kan se och använda dem även när det blir mörkt.

Sätt ljus på flera nivåer

Ljus i trädgården får gärna ge en magisk och spännande effekt, så sätt lampor på flera nivåer. Sätt t.ex. värmeljus i glas och häng dem på grenar eller använd ljusslingor i några av träden – det ger ett vackert och skimrande ljus mellan grenarna. Sätt trädgårdslampor som lyser upp häckar och rabatter som små ljusöar i trädgården.

Tänk på att det är viktigt att trädgårdsgångar och ingång är upplysta

Tänk på att det är viktigt att trädgårdsgångar och ingång är upplysta så att du och gäster lätt kan ta er fram till ytterdörren och känner er välkomna.

Investera i solcellslampor på spett

Trädgårdslampor som drivs av solceller har blivit mycket populära och finns i många varianter. Fördelen med dem är att du kan flytta runt dem i trädgården tills du tycker att de ger rätt effekt. Solcellsbelysning lyser sällan så starkt att man kan använda det som arbetsbelysning, men de ger ljuspunkter som ögat kan vila på och skapar djup. De är också fina i balkonglådor där de lyser upp växterna med sitt milda sken.

Lys upp växthus och lusthus

Har du ett växthus eller lusthus kan du experimentera med att sätta ljus inne i det, t.ex. så att det lyser med gröna toner i växthuset genom de vackra, frodiga plantorna. Har du en vattenspegel eller damm i trädgården kan du sätta belysning antingen i vattnet eller runt om så att den framhävs.

Nettobladet